Έρχεται σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αρχαία Ολυμπία

 

 Ορίζοντας λειτουργίας της Σχολής έχει τεθεί ο Σεπτέμβριος του 2025

Πιο κοντά από κάθε άλλη φορά βρίσκεται το όνειρο δημιουργίας Σχολής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αρχαία Ολυμπία, όπως διαπιστώθηκε σε διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, Πανεπιστημίου Πατρών και Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Συγκεκριμένα, στην τηλεδιάσκεψη κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν το Μνημόνιο Συνεργασίας των τεσσάρων φορέων στην προοπτική δημιουργίας Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών τετραετούς φοίτησης, ελληνόφωνου και αγγλόφωνου, στην Αρχαία Ολυμπία, για την υπογραφή του οποίου έχουν ήδη λάβει αποφάσεις τόσο η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών όσο και η Εφορεία της Δ.Ο.Α. και ο Περιφερειάρχης, ενώ επίκειται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας.

Στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος ο Περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Μπούρας, ο Πρόεδρος της Δ.Ο.Α. κ. Ισίδωρος Κούβελος, ο Αντιπρόεδρος κ. Διονύσιος Γάγγας, ο νυν και ο νέος Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ.κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος και Αριστείδης Παναγιωτόπουλος αντίστοιχα και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος.

Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής η οποία θα τρέξει τις απαιτούμενες διαδικασίες και θα βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Ορίζοντας λειτουργίας της Σχολής έχει τεθεί ο Σεπτέμβριος του 2025.

Το μνημόνιο προβλέπει ότι για τη στέγαση της Σχολής θα χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις της ΔΟΑ , στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας έχουν παραχωρηθεί, με ενέργειες του κ. Γεωργιόπουλου, τα παλιά ξενοδοχεία «Απόλλων» και «Ξένιος Ζευς».

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, με τη συνδρομή της ΔΟΑ, θα αναλάβει το ακαδημαϊκό μέρος της συνεργασίας, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία θα αναλάβουν την κτηριακή και υλικοτεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση των μαθημάτων, την στέγαση του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού και την φοιτητική μέριμνα (όσον αφορά το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας αναφέρονται καταρχήν το Πρώην Ξενοδοχείο “ΑΠΟΛΛΩΝ”, το Κτίριο του πρώην ΜΟΤΕΛ «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ» και άλλες αναγκαίες υποδομές στην Αρχαία Ολυμπία και όσον αφορά την ΔΟΑ αναφέρονται οι Εγκαταστάσεις της για διδασκαλία, διαμονή, διατροφή, άθληση, κλπ.), και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα λάβει μέριμνα και θα εξετάσει την ένταξη έργων και δράσεων στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας (ΟΧΕ, ΒΑΑ κλπ) στο πλαίσιο της υλοποίησης και λειτουργίας της καταρχήν συμφωνίας των μελών για ίδρυση Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα την Αρχαία Ολυμπία και αντικείμενο τις Ολυμπιακές Σπουδές, όπως έχει συζητηθεί με τον Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων & Αθλητισμού.

Πηγή:www.alfavita.gr

Απάντηση