Πείραμα σύντηξης με laser παράγει άφθονη και φθηνή ενέργεια

Τον Δεκέμβριο του 2022, οι επιστήμονες του National Ignition Facility των ΗΠΑ πέτυχαν ένα ιστορικό ορόσημο: για πρώτη φορά, η αντίδραση σύντηξης με laser έδωσε περισσότερη ενέργεια από όση κατανάλωσε.

Αυτό το επίτευγμα αποτελεί το αποκορύφωμα περισσότερων από πέντε δεκαετιών έρευνας και δίνει την απόδειξη ότι η εργαστηριακή σύντηξη, βασισμένη σε θεμελιώδεις αρχές της φυσικής, είναι δυνατή, δηλώνουν οι επιστήμονεςΗ πυρηνική σύντηξη, αν αξιοποιηθεί και επεκταθεί, υπόσχεται μια άφθονη, ανεξάντλητη πηγή καθαρής ενέργειας χωρίς τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των ορυκτών καυσίμων ή τα ραδιενεργά απόβλητα της πυρηνικής σχάσης. Η σύντηξη είναι η συγχώνευση δύο ή περισσότερων ατόμων για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου ατόμου, απελευθερώνοντας ενέργεια κατά τη διαδικασία αυτή. Τα αποτελέσματα του πειράματος επιβεβαιώθηκαν από ανεξάρτητους φυσικούς.

Στην περίπτωση της συγκεκριμένης τεχνολογίας σύντηξης, η θερμότητα αυτή παρέχεται μέσω μιας ισχυρής έκρηξης φωτός. Τα πειράματα περιλαμβάνουν τον βομβαρδισμό μιας κάψουλας που περιέχει μόλις 220 μικρογραμμάρια καυσίμου δευτέριου και τριτίου με 192 υψηλής ισχύος laser, τα οποία αυξάνουν την πίεση σε 600 δισεκατομμύρια ατμόσφαιρες και τη θερμοκρασία σε 151 εκατομμύρια βαθμούς °C.

Αυτές οι συνθήκες, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες που επικρατούν στο εσωτερικό του Ήλιου, προκαλούν την έκρηξη του καυσίμου, με τα άτομα δευτέριου και τριτίου να μετατρέπονται σε ήλιο και να απελευθερώνουν ενέργεια.

ΠΗΓΗsciencealert

Απάντηση