Τα 10 Καλύτερα Πανεπιστήμια του Κόσμου για το 2024

 Η τελευταία κατάταξη των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως, σύμφωνα με το QS World University Rankings 2024

Tο QS World University Rankings, με αφορμή την 20η επέτειο της κατάταξης, παρουσιάζει την κατάταξη των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως για το 2024.

Η Quacquarelli Symonds (QS), κορυφαίος ειδικός στη ανώτατη εκπαίδευση, εξηγεί: “Το QS World University Rankings 2024 περιλαμβάνει 1.500 ιδρύματα από 104 χώρες και αποτελεί τη μοναδική κατάταξη που δίνει έμφαση στην απασχολησιμότητα και τη βιωσιμότητα.”

Για την φετινή κατάταξη, ο οργανισμός εφάρμοσε τρία νέα κριτήρια: τη βιωσιμότητα, τα αποτελέσματα απασχόλησης και το διεθνές ερευνητικό δίκτυο.

“Τα αποτελέσματα βασίζονται στην ανάλυση 17,5 εκατομμυρίων ερευνητικών εργασιών και στις εμπειρογνωμοσύνες πάνω από 240.000 καθηγητών και εργοδοτών από όλο τον κόσμο.”

Μετά το MIT, που κατέλαβε την πρώτη θέση με άριστο σκορ 100, ακολουθούν το University of Cambridge, που διατήρησε τη δεύτερη θέση του με 99,2 βαθμούς, και το University of Oxford με 98,9 βαθμούς στην τρίτη θέση, ανεβαίνοντας μία θέση από την περσινή λίστα. Όπως και σε άλλες γνωστές κατατάξεις, “τα αγγλόφωνα πανεπιστήμια κυριαρχούν στις υψηλές θέσεις με άριστα σκορ σε κατηγορίες όπως η ακαδημαϊκή φήμη, η φήμη μεταξύ εργοδοτών και ο λόγος καθηγητών/φοιτητών,” σημειώνει το Euronews.

Αυτό που δείχνουν οι πιο πρόσφατες κατατάξεις πανεπιστημίων είναι ότι το παγκόσμιο τοπίο της ανώτατης εκπαίδευσης αλλάζει, καθώς περισσότερα ιδρύματα από όλο τον κόσμο εμφανίζονται στις κορυφαίες θέσεις, οι οποίες παραδοσιακά ευνοούσαν τα αμερικανικά.

Στην πρώτη δεκάδα της φετινής κατάταξης εμφανίζονται επίσης το Imperial College London στην 6η θέση, το ETH Zurich στην 7η θέση, το National University of Singapore (NUS) ως νέα είσοδος στην 8η θέση και το UCL London στην 9η θέση.

Ωστόσο, οι επόμενες πέντε θέσεις στη λίστα QS κυριαρχούνται από αμερικανικά ιδρύματα, με το University of California, Berkeley (UCB), μια άλλη νέα είσοδος στην 10η θέση, το University of Chicago στην 11η θέση, το University of Pennsylvania στην 12η θέση, το Cornell University στην 13η θέση και το California Institute of Technology (Caltech) στην 15η θέση.

Το Berkeley είναι το μοναδικό ίδρυμα που κέρδισε άριστο σκορ 100 στον νέο δείκτη “Βιωσιμότητα” – ακολουθούμενο στενά με σκορ 99,9 από το University of Pennsylvania (#12), το University of Toronto (#21) και το University of British Columbia (#34).

Η φετινή κατάταξη περιλαμβάνει 85 νέες συμμετοχές, με τα NUS και UCB στην πρώτη δεκάδα.

Περισσότερο από το μισό από τα νέα ιδρύματα που κατατάχθηκαν βρίσκονται στην Ασία, με 11 από το Μπανγκλαντές, 10 από την Ινδονησία, 5 από την Ινδία, 5 από τη Μαλαισία και 4 από το Καζακστάν.

Ακολουθεί η λίστα με τα 10 κορυφαία πανεπιστήμια QS:

  1. Massachusetts Institute of Technology (MIT)
  2. University of Cambridge
  3. University of Oxford
  4. Harvard University
  5. Stanford University
  6. Imperial College London
  7. ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology
  8. National University of Singapore (NUS)
  9. University College London (UCL)
  10. University of California, Berkeley (UCB)
Πηγή:www.alfavita.gr

Απάντηση