Τι αλλάζει για τους σχολικούς νοσηλευτές

Η Σχολική Νοσηλευτική είναι μια εξαιρετικά σημαντική ειδικότητα, που στόχο έχει την προστασία και προαγωγή της υγείας των μαθητών, διευκολύνει την ανάπτυξή τους και προάγει την εκπαιδευτική τους επιτυχία. Οι Σχολικοί Νοσηλευτές παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες βασισμένες στην επιστήμη και την έρευνα, με σκοπό την προαγωγή της υγείας σε όλη τη σχολική κοινότητα, αποτελώντας παράλληλα τη γέφυρα μεταξύ υγείας και εκπαίδευσης υποστηρίζοντας την ποιοτική φροντίδα των μαθητών σε συνεργασία με τα άτομα και την κοινότητα.

Το αίτημα για στήριξη από «Σχολικό Νοσηλευτή» υποβάλλεται, εξετάζεται και εγκρίνεται κατ΄ έτος, κατόπιν ανάλογης γνωμάτευσης από Διευθυντή/ντρια Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) για την αναγκαιότητα να υποστηρίζεται ο μαθητής/τρια από Σχολικό Νοσηλευτή.

Αυτή την περίοδο, τη δυνατότητα εμπλοκής εκπαιδευτικών, για την υποστήριξη μαθητών σε θέματα υγείας που δεν χρειάζονται ενέργειες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «ιατρικές πράξεις», εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Υγείας.

Για το λόγο αυτό με απόφαση της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Υγείας, συστάθηκε Ομάδα Εργασίας, η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και των εποπτευόμενων φορέων τους.

Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι:

Η δημιουργία ενός «προκαθορισμένου» εντύπου που θα δύναται να χρησιμοποιηθεί για την πλειονότητα των γνωματεύσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει πιθανές παθήσεις για τις οποίες κρίνεται απαραίτητη η υποστήριξη από σχολικό νοσηλευτή, ώστε αφενός να αποφεύγονται τυχόν δυσνόητοι ιατρικοί όροι και αφετέρου να είναι δυνατή η ομαδοποίηση των περιπτώσεων.

Η δυνατότητα αξιοποίησης και η επικαιροποίηση του εγχειριδίου «Πρώτες Βοήθειες – Εγχειρίδιο για Εκπαιδευτικούς» του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

Η δυνατότητα εμπλοκής εκπαιδευτικών, για την υποστήριξη μαθητών σε θέματα υγείας που δεν χρειάζονται ενέργειες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «ιατρικές πράξεις».

Η παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την ανάγκη υποχρεωτικής παρουσίας σχολικού νοσηλευτή, για μαθητές ηλικίας άνω των 10 ετών, οι οποίοι πάσχουν από ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη.

Η παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την ανάγκη υποχρεωτικής παρουσίας σχολικού νοσηλευτή, για μαθητές με αλλεργία, χωρίς περαιτέρω αιτιολόγηση, προκειμένου να προβεί στη χορήγηση της ένεσης που θα αντιμετωπίσει την έκτακτη εκδήλωση της ασθένειας ή σχετικά με τη δυνατότητα χορήγησης της ένεσης και από άλλο (μη ειδικευμένο) προσωπικό του σχολείου.

Διαμαρτυρία ΕΝΕ

Η Ένωση Σχολικών Νοσηλευτών (ΕΝΕ) απέστειλε έγγραφη διαμαρτυρία προς το Υπουργείο Υγείας καθώς στα μέλη της Ομάδας Εργασίας δε συμμετέχει σχολικός νοσηλευτής, ή έστω νοσηλευτής. «Κατά τη δική μας αντίληψη, αλλά και κατά την κοινή λογική και πείρα σε μια τέτοια Ομάδα Εργασίας, που επιφορτίζεται με το συγκεκριμένο αντικείμενο, θα έπρεπε οπωσδήποτε να συμμετέχουν Νοσηλευτές και δη Σχολικοί Νοσηλευτές, οι οποίοι θα μπορούσαν να μεταφέρουν την πολύτιμη εμπειρία τους απευθείας από το πεδίο όπου δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, συμβάλλοντας με αποφασιστικό τρόπο στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου της Ομάδας Εργασίας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι νοσηλευτές.

πηγή: https://www.liberal.gr/

Απάντηση