Το αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων καρδιοπαθειών


Η μέτρια κατανάλωσή του φαίνεται να αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στην καρδιακή ανεπάρκεια, το έμφραγμα, το εγκεφαλικό

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συντελεί σε μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρδιοπάθειας, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ και του University College του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Στίβεν Μπελ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Κέιμπριτζ, ανέλυσαν ιατρικά αρχεία για 1,93 εκατομμύρια άτομα άνω των 30 ετών, συσχετίζοντας την κατανάλωση αλκοόλ με 12 καρδιαγγειακές παθήσεις. Στην αρχή της μελέτης, κανένας εθελοντής δεν έπασχε από κάποια μορφή καρδιοπάθειας.

Οφέλη από την κατανάλωση με μέτρο

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συσχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο καρδιακή ανεπάρκειας, εμφράγματος, ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και στηθάγχης, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ.

Ως μέτρια ποσότητα αλκοόλ νοούνται οι 14 μερίδες (112 γραμμάρια) την εβδομάδα, δηλαδή δύο τη μέρα κατά μέσο όρο. Ενδεικτικά, ένα ποτήρι κρασί των 125 ml περιέχει μιάμιση μερίδα αλκοόλ, μία μερίδα αλκοολούχου ποτού (π.χ. ουίσκι ή βότκα) θεωρείται αυτή που περιέχει 25 ml, ενώ μια μερίδα αλκοόλ αντιστοιχεί περίπου σε 300 ml μπίρας.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι σε καμιά περίπτωση δεν συστήνουν σε όσους δεν πίνουν ή πίνουν πολύ λίγο αλκοόλ, να αυξήσουν την κατανάλωση του ως μέσο για να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, εγκαταλείποντας ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές μεθόδους, όπως η αυξημένη σωματική άσκηση και η διακοπή του καπνίσματος.

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με την έρευνα, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ανακοπής και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σχέση με τη μέτρια κατανάλωση, αλλά επίσης με μικρότερο κίνδυνο για έμφραγμα και στηθάγχη.

πηγή

Απάντηση