Αν η γιαγιά ενός κοριτσιού, από την πλευρά της μητέρας του, κάπνιζε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της μητέρας, τότε το κορίτσι αντιμετωπίζει κατά 67% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει χαρακτηριστικά του αυτισμού, όπως δυσκολία επικοινωνίας και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Έχει επίσης 53% αυξημένο κίνδυνο να διαγνωσθεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρκους Πέμπρεϊ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Nature Scientific Reports”. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 14.500 παιδιά που είχαν γεννηθεί στη δεκαετία του 1990.
Η ανακάλυψη σημαίνει ότι αν ένα κορίτσι, όσο βρίσκεται στη μήτρα της μητέρας του, εκτίθεται ακόμη και στον καπνό της γιαγιάς που καπνίζει, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος αυτισμού για την εγγονή, αλλά δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για τα αγόρια, για λόγο που δεν είναι σαφής.
Τα περιστατικά αυτισμού εμφανίζουν αύξηση τα τελευταία χρόνια. Πολλοί παράγοντες, γενετικοί και περιβαλλοντικοί, μπορεί να παίζουν ρόλο γι’ αυτό.
Όπως δήλωσε η καθηγήτρια Τζιν Γκόλντινγκ, «το να προστατεύσει μια μητέρα το παιδί της από τον καπνό του τσιγάρου, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει για να δώσει ένα υγιές ξεκίνημά στη ζωή του. Τώρα, βρήκαμε ότι η αποφυγή καπνίσματος στην εγκυμοσύνη αφορά όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τα εγγόνια».
Σύνδεσμος για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία:
https://www.nature.com/articles/srep46179
ΑΠΕ-ΜΠΕ