Η εξαντλητική γυμναστική βλάπτει σοβαρά τα αγγεία

Η πολύ έντονη ή υπερβολική άσκηση κάνει τελικά κακό στην υγεία μας. Μια μελέτη, που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο τoυ Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στην Ατλάντα των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Αmerican Journal of Ηypertension», δείχνει ότι η σωματική άσκηση είναι ευεργετική για τις αρτηρίες της καρδιάς μόνον όταν δεν ξεπερνά κάποια όρια σε ένταση και διάρκεια.

Τη μελέτη εκπόνησαν ο επίκουρος καθηγητής στην Α΄ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο κ. Χ. Βλαχόπουλος, η υποψήφια διδάκτωρ στην ίδια Κλινική κ. Δ. Καρδαρά, ο καρδιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της Κλινικής κ. Α. Αναστασάκης, υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Χρ. Στεφανάδη.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Οργανωτικής Επιτροπής του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Οι ερευνητές μελέτησαν 49 δρομείς (οι 42 άνδρες) του 26ου Μαραθωνίου της Αθήνας, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία 38 ετών και ασκούνταν κατά μέσον όρο 15 ώρες την εβδομάδα, επί 11,6 χρόνια. Τους συνέκριναν με 46 ανθρώπους ίδιας ηλικίας, ύψους και παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, οι οποίοι όμως δεν ήταν αθλητές.

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι δρομείς είχαν σημαντικά υψηλότερη κεντρική και περιφερική πίεση- συστολική, διαστολική και παλμούς- σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Οι αθλητές είχαν επίσης σημαντικά υψηλότερη ταχύτητα σφυγμικού κύματος (ΡWV), που είναι δείκτης αγγειοδιαστολής δείχνει αυξημένη σκληρότητα στις μεγάλες αρτηρίες, ενώ τα ανακλώμενα κύματα δεν διέφεραν από εκείνες των ανθρώπων της ομάδας ελέγχου. Οσο υψηλότερη ήταν η ένταση της άσκησης, τόσο μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στη σκληρότητα των αρτηριών.

«Είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τις χρόνιες διαφοροποιήσεις στη σκληρότητα των αρτηριών και στα ανακλώμενα κύματα στους δρομείς μαραθωνίου δρόμου», επισημαίνει ο κ. Βλαχόπουλος. «Η αορτική σκληρότητα και τα ανακλώμενα κύματα αντιπροσωπεύουν δείκτες καρδιαγγειακής νόσου και είναι ανεξάρτητοι προγνωστικοί δείκτες στεφανιαίων συμβάντων και θνησιμότητας. Η αορτική σκληρότητα είναι επίσης ένας ανεξάρτητος δείκτης αθηροσκλήρωσης. Ορισμένα από τα ευρήματα της μελέτης συμφωνούν με εκείνα παλαιότερων μελετών σε δρομείς, τα οποία δείχνουν υψηλή συχνότητα στεφανιαίας αθηροσκλήρωσης και βλάβης του μυοκαρδίου. Αλλα ευρήματα όμως είναι απροσδόκητα σε σχέση με τις παλαιότερες γνώσεις μας και τις συνέπειες της εντατικής άσκησης στην καρδιαγγειακή υγεία».

Αρκετοί μηχανισμοί μπορεί να εξηγήσουν τα ευρήματα. «Το επαναλαμβανόμενο και υπερβολικό στρες στο τοίχωμα των αρτηριών μπορεί να οδηγήσει σε κόπωσή του», λέει ο κ. Βλαχόπουλος.

«Η αυξημένη φλεγμονή που παρατηρείται σε αυτούς τους αθλητές, όπως επίσης και η αγγειοσύσπαση που ακολουθεί την ενεργοποίηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, θα μπορούσε να συμβάλει εν μέρει στην αύξηση της αρτηριακής σκληρότητας. Η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και το οξειδωτικό στρες είναι επίσης πιθανοί υποκείμενοι μηχανισμοί».

Αν και η αεροβική άσκηση είναι ωφέλιμη για τις ελαστικές ιδιότητες των μεγάλων αρτηριών, οι δρομείς έχουν αυξημένη αρτηριακή σκληρότητα που υποδηλώνει ότι η άσκηση μπορεί να έχει μια αντίστροφη σχέση σχήματος U με την αρτηριακή σκληρότητα. «Δηλαδή, η ένταση της άσκησης συσχετίζεται θετικά με την αρτηριακή σκληρότητα», εξηγεί ο κ. Βλαχόπουλος. «Είναι ένα οξύμωρον, αλλά συμβαίνει όταν έχεις πάρα πολύ από ένα καλό πράγμα».

Σαν μηχανή αγωνιστικού αυτοκινήτου…

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τακτική και μακροχρόνια αεροβική άσκηση- διαβεβαιώνουν οι ερευνητές- είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία. Εντούτοις, οι αθλητές- συμβουλεύουν- θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με την ποσότητα και την ένταση των προγραμμάτων προπόνησης, προσπαθώντας να μην εξαντλούν τον εαυτό τους και να βρίσκονται πάντα σε στενή συνεργασία με τους γιατρούς τους, ιδιαίτερα πριν από τη συμμετοχή τους σε μια δυνατή προσπάθεια όπως είναι ο μαραθώνιος δρόμος.

«Φαίνεται πως το καρδιαγγειακό σύστημα είναι σαν τη μηχανή ενός αυτοκινήτου αγώνων», καταλήγουν. «Εάν δεν το χρησιμοποιείς, θα σκουριάσει. Εάν όμως τρέχεις πάρα πολύ και για πολύ καιρό, θα το κάψεις!».

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία 

Απάντηση