Ο γρίφος της ημέρας – «Στο ανθρακωρυχείο» (για άριστους λύτες)

Ο επιστάτης ενός ανθρακωρυχείου όταν ο ανθρακωρύχος παρέδιδε τον δίσκο του,τον περνούσε σε ένα μεγάλο δακτυλίδι,κάτι σαν αρμαθιά με  κρίκους.

Ο επιστάτης κουβαλούσε πάνω του την αρμαθιά και ανά πασά στιγμή γνώριζε πόσοι και ποιοι εργάτες ήταν παρόντες.

Αυτή η ιδιότυπη αρμαθιά-απουσιολόγιο είχε την μορφή του παρακάτω σχήματος.

Ειδικότερα, στο παρακάτω σχήμα,βλέπουμε 10 μεταλλικούς κρίκους με όλους τους αριθμούς από το 0 μέχρι το 9 .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Μπορείτε χωρίς να βγάλετε κανένα κρίκο από την αρμαθιά,να χωρίσετε τους κρίκους σε τρεις ομάδες έτσι ώστε  το γινόμενο των αριθμών που προκύπτουν από τις δυο ομάδες να ισούται  με τον αριθμό της τρίτης.

Αν για παράδειγμα χωρίζαμε τους κρίκους ως εξής: 632,890,7154 θα έπρεπε να είναι  632*890=7154 (κάτι που προφανώς δεν ισχύει!)

1 σχόλιο

  1. Carlo de Grandi

    ανθρακωρυχείο

    Να προσθέσω μερικά ιστορικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το σημερινό πρόβλημα με τίτλο «Lamp-checks» του Henry Ernest Dudeney*(1857 –1930), ο οποίος χρησιμοποίησε τα Lamp checks για να δημιουργήσει έναν ωραίο αριθμητικό γρίφο. Μέχρι και τις αρχές του προηγούμενου αιώνα,στα ανθρακωρυχεία της Ευρώπης υπήρχε ο όρος Lamp checks. Κάθε φορά που προσλαμβάνονταν ένας ανθρακωρύχος,η διεύθυνση του ανθρακωρυχείου του χορηγούσε ένας μεταλλικό δίσκο (βλέπε ανωτέρω εικόνα) με ένα μοναδικό αριθμό. Κάθε φορά λοιπόν,που έδινε το παρόν στο ανθρακωρυχείο για την βάρδια του,παρέδιδε το κρίκο στον επιστάτη και αυτός του έδινε μια λάμπα με τον ίδιο αριθμό και κατόπιν ο ανθρακωρύχος κατέβαινε στην στοά. Όταν τέλειωνε την βάρδια,ο ανθρακωρύχος παρέδιδε την λάμπα και παραλάμβανε τον κρίκο του. Οι αριθμημένοι κρίκοι έπαιζαν το ρόλο απουσιολογίου. Ανά πάσα στιγμή ο επιστάτης γνώρισε ποιοι και πόσοι ανθρακωρύχοι εργάζονταν στις στοές. Οι κρίκοι αυτοί λόγω τη σπανιότητας τους είναι πια συλλεκτικοί και συνεπώς τιμώνται..σε εκατοντάδες ευρώ.
    * Ο Henry Ernest Dudeney (1857-1930) θεωρείται ο μεγαλύτερος δημιουργός μαθηματικών γρίφων στην Αγγλία. Δεν είχε λάβει πότε την τυπική μαθηματική εκπαίδευση,ωστόσο διέθετε το χάρισμα να επιλύει δύσκολα προβλήματα,τα οποία συχνά ανθίστανται πεισματικά στην συμβατική σκέψη. Έγραψε έξι βιβλία διασκεδαστικών μαθηματικών.
    Λύση:
    Οι τρεις ομάδες είναι: 715, 46, και 32.890.
    715*46=32.890

Απάντηση