5 βήματα για τον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων
Χρησιμοποιεί ο συντάκτης αξιόπιστες πηγές; Αν χρησιμοποιεί αναφορές σε ειδικούς, είναι αυτοί υπαρκτά πρόσωπα και πράγματι ειδικοί; Εάν μία είδηση χρησιμοποιεί ανώνυμες ή καθόλου πηγές, τότε ενδέχεται να είναι ψευδές.
4. Σκεφτείτε πριν το μοιραστείτε
Ο τίτλος του άρθρου μπορεί να είναι προκλητικός προκειμένου να σας δελεάσει να κάνετε κλικ. Θα μπορούσε να είναι παραποίηση νέων ή παλαιών συμβάντων ή σάτιρα. Εάν ένα γεγονός είναι πραγματικό, τότε πιθανότατα θα το καλύψουν και άλλα, μεγαλύτερα μέσα. Συγκρίνετε τις διάφορες πηγές ειδήσεων πριν καταλήξετε σε συμπεράσματα.
5. Αξιοποιήστε online υπηρεσίες ελέγχου εγκυρότητας των ειδήσεων
καλές οι οδηγίες για να ελέγχουμε την αξιοπιστία των ειδήσεων, αλλά είναι δύσκολο ο καθένας μας να το κάνει. Θα μπορούσε να υπάρχει μία ανεξάρτητη αρχή που να βαθμολογεί το κάθε έντυπο και να είναι υποχρεωμένα τα έντυπα και οι δημοσιογράφοι να το γράφουν . Δύσκολο όμως να γίνει γιατί τότε θα έκλειναν τα περισσότερα. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και στα κόμματα και σε πολλούς άλλους επαγγελματίες. Να ξέρεις ότι πας σε καρδιολόγο και να είσαι σχετικά σίγουρος για τι διάγνωση και όχι να μαθαίνεις μετά ότι ο γιατρός που πήγες δεν ξέρει να διαβάσει καρδιογράφημα