12 τρόποι για σωστή επανάληψη!

Λένε πως η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης. Άραγε, πώς μπορούμε να κάνουμε σωστή επανάληψη που θα μας οδηγήσει σε καλά μαθησιακά αποτελέσματα, χωρίς να εξαντληθούμε από την κούραση;

Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι εξετάσεις γυμνασίων- λυκείων και οι μαθητές είναι σε ρυθμούς προετοιμασίας. Είτε διάβαζαν συστηματικά,  είτε έκαναν πασαλείμματα καθόλη την διάρκεια του σχολικού έτους, τώρα είναι η ώρα που όλοι καλούνται να κάνουν επανάληψη.

Άραγε, υπάρχουν τρόποι για να γίνει ευκολότερη η επανάληψη, ακόμα και αν είναι της τελευταίας στιγμής;

Οδηγίες προς ναυτιλομένους:

  • Βρες ένα μέρος κατάλληλο για μελέτη: Κάποιοι μαθητές επιθυμούν να διαβάζουν σε γραφείο με απόλυτη ησυχία, άλλοι περπατούν πέρα δώθε και λένε το μάθημα απέξω, ενώ δε λείπουν και αυτοί που διαβάζουν σε πάρκα και καφετέριες. Βρες τον τρόπο που σου ταιριάζει και ξεκίνα!
  • Μην αποδιοργανώνεσαι. Κλείσε κινητά και λάπτοπ, εν ανάγκη δώστα σε κάποιον άλλον για τις ώρες που διαβάζεις. Αν στο σπίτι επικρατεί φασαρία και δεν μπορείς να πας αλλού για διάβασμα, βάλε ακουστικά με μουσική ή ακόμα και ωτοασπίδες.
  • Κάνε χρονοδιάγραμμα. Αν είσαι οργανωτικός τύπος που αγαπά τα διαγράμματα και τις λίστες, μπορείς να κάνεις ακριβές χρονοδιάγραμμα, χωρίζοντας την ύλη σε μέρες και καθορίζοντας τι πρέπει να διαβάσεις κάθε φορά. Έτσι, θα ξέρεις τι σου έχει μείνει και θα νιώθεις ικανοποίηση κάθε φορά που ολοκληρώνεις άλλο ένα κομμάτι. Αν πάλι δεν είσαι τόσο οργανωτικός, μπορείς απλά να γράψεις σε μια λίστα τα κεφάλαια, τα είδη των ασκήσεων ή ακόμα και τα ανώμαλα ρήματα που πρέπει να μάθεις και να σβήνεις όποια διάβασες. Σε κάθε περίπτωση, προσπάθησε να είναι ένα ρεαλιστικό πλάνο.
  • Ξεκίνα νωρίς. Ιδανικά, καθόλη την διάρκεια της χρονιάς καλό είναι να κάνεις καθημερινές μικρο-επαναλήψεις. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που τελειώνει ένα κεφάλαιο, μπορείς να κάνεις ένα καλό διάβασμα του. Επίσης, κάθε φορά που συναντάς κάτι που ξέρεις ότι διδάχτηκες αλλά δεν θυμάσαι επακριβώς, μπορείς να επιστρέφεις στο παλιό μάθημα και να κάνεις ένα καλό ξεσκόνισμα. Αν πάλι ξεκίνησες το διάβασμα λίγες μέρες πριν τις εξετάσεις, φρόντισε να έχεις επαρκή χρόνο να τα διαβάσεις όλα 2-3 φορές, με διαφορά 1-2 ημερών μεταξύ των αναγνώσεων,  ώστε να ενεργοποιηθούν καλύτερα οι μηχανισμοί μνήμης.
  • Σημείωσε τα σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να υπογραμμίσεις τα σημαντικά, να βγάλεις ερωτήσεις για κάθε κεφάλαιο, να λύσεις 2-3 ενδεικτικές ασκήσεις για κάθε μεθοδολογία ή ακόμα και να κάνεις αναλυτικά σχεδιαγράμματα. Επίσης, μπορείς να γεμίσεις τους τοίχους με post-it χαρτάκια με βασικούς τύπους, ονόματα και ημερομηνίες. Είναι πιο εύκολο να θυμόμαστε πράγματα που έχουμε γράψει, ακόμα και αν δεν τα ξαναδιαβάσουμε ποτέ.
  • Πάρτο απόφαση. Είναι γνωστό ότι οι μαθητές παραμονές των εξετάσεων καθαρίζουν τα δωμάτια τους, αποκτούν νέα χόμπι ή ξεκινούν γυμναστήριο μόνο και μόνο για να μην διαβάσουν. Μην δειλιάσεις, αλλά πέσε στην μάχη με αποφασιστικότητα!
  • Γίνε δάσκαλος. Βρες κάποιον πρόθυμο ακροατή και προσπάθησε να του εξηγήσεις το μάθημα όσο καλύτερα γίνεται. Όσο προσπαθείς να γίνεις κατανοητός, θα καταλάβεις τι είναι σημαντικό να θυμάσαι και τι όχι!
  • Κάνε διαλείμματα. Ένα ξεκούραστο μυαλό είναι ένα μυαλό που θυμάται καλύτερα. Όπως προείπαμε, καλό είναι να κρατάς το χρονοδιάγραμμα, αλλά εξίσου σημαντικά είναι και τα διαλείμματα, είτε αφού βγάλεις αρκετά είτε όταν νιώθεις την κούραση να μεγαλώνει.
  • Μίλα με τους καθηγητές σου. Διανύουμε την περίοδο που οι καθηγητές δίνουν την ύλη και μαζί με αυτήν, δίνουν τα sos. Σημείωσε τα με προσοχή και αν θέλεις παραπάνω διευκρινήσεις για το που πρέπει να εστιάσεις, μη διστάσεις να ρωτήσεις από κοντά. Σίγουρα θα μάθεις κάτι βοηθητικό!
  • Ζήτα βοήθεια από την οικογένεια. Ζήτα από τους γονείς και τα αδέρφια βοήθεια στις επαναλήψεις: κάποιος μπορεί να σου κρατάει το βιβλίο, άλλος μπορεί να σου εξηγήσει κάτι που δεν κατάλαβες, άλλος να σου ετοιμάζει χυμούς, άλλος να σου θυμίζει -ευγενικά- το χρονοδιάγραμμα και όλοι μαζί να κάνουν ησυχία και να σε βοηθούν όταν αγχώνεσαι. Υπάρχουν ρόλοι για όλους!
  • Αναζωογονήσου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρως καλά, να κοιμάσαι αρκετά, να μη ξενυχτάς παράλογα και να κινείσαι/αθλείται έστω και λίγο, όχι μόνο για να ξεκουράζεται το κορμί σου αλλά για να οξυγονώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος και να νιώθεις λιγότερο αγχωμένος.
  • Γίνε δημιουργικός. Αν π.χ έχεις ένα μεγάλο κεφάλαιο ιστορίας που δεν προλαβαίνεις να διαβάσεις, μπορείς πάντα να διαβάσεις συνοπτικές πληροφορίες από κάποια αξιόπιστη σελίδα του διαδικτύου ή να δεις κάποιο βίντεο στο youtube. Επίσης, μπορείς να κάνεις περίεργες συνδέσεις π.χ με την αγαπημένη σου σειρά ώστε να σου τυπωθεί καλύτερα η πληροφορία. Αλήθεια, η βυζαντινή ιστορία δεν θυμίζει λίγο από Game of thrones;

Και να θυμάσαι: η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης και θα σε ωφελήσει τα μέγιστα, είτε προετοιμάζεσαι για εξετάσεις γυμνασίου, είτε για Πανελλήνιες. Ανασκουμπώσου λοιπόν!

Απάντηση