Η διάρκεια του ύπνου σε συνδυασμό με το επίπεδο μόρφωσης είναι δύο παράμετροι που φαίνεται να παίζουν
σημαντικό ρόλο στις πιθανότητες να εμφανίσει ένας ηλικιωμένος άνοια.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology.
Πιο συγκεκριμένα, όσοι κοιμούνται για περισσότερες από 9 ώρες κάθε βράδυ και ταυτόχρονα δεν ολοκλήρωσαν τις λυκειακές τους σπουδές φαίνεται να έχουν 600% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια!
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από τη μεγαλύτερη σε διάρκεια επιστημονική μελέτη που διεξάγεται στις ΗΠΑ (Framingham Heart Study), αναζητώντας παράγοντες κινδύνου για την άνοια. Τα στοιχεία αφορούσαν περισσότερα από 2.400 άτομα 65 ετών και άνω, τα οποία απάντησαν σε ειδικά ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου τους. Σε διάστημα 10 ετών από τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, 234 από τους συμμετέχοντες έλαβαν διάγνωση για άνοια.
Όσοι από τους συμμετέχοντες ξεπερνούσαν τις 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ φάνηκε να διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο για άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ. Σε συνδυασμό με το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, ο κίνδυνος εκτοξεύθηκε στο 600% σε σύγκριση με άτομα που παρέμεναν μέσα στο συνιστώμενο όριο των 7-9 ωρών ύπνου και είχαν προχωρήσει παράλληλα σε ανώτατες σπουδές.
Οι πληροφορίες που αφορούν τον ύπνο ή τη μόρφωση, δηλώνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Σούντα Σεσάντρι, καθηγήτρια νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, είναι δυνατό να αξιοποιηθούν κλινικά ώστε να αξιολογείται με μεγαλύτερη ακρίβεια ο κίνδυνος άνοιας και κατ’ επέκταση να λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα για τη διαχείρισή της.