Ο γρίφος της ημέρας -Το πρόβλημα με τις εννέα λίρες (για καλούς λύτες)

Το πρόβλημα με τις εννέα λίρες

Έχουμε εννέα λίρες και η μία ζυγαριά. Μία από τις λίρες είναι κάλπικη και είναι πιο βαριά από τις άλλες, αλλά δεν μπορούμε να τη ξεχωρίσουμε με το μάτι. Οι άλλες  λίρες έχουν το ίδιο βάρος. Πως μπορούμε να βρούμε τη κάλπικη λίρα μόνο με δύο ζυγίσεις;

 

Ενημερώνουμε τους φίλους αναγνώστες, ότι μπορείτε να μας στέλνετε το δικός σας γρίφο για δημοσίευση.

2 σχόλια

  1. John

    Τρείς και τρείς.Ό,τι και να δείξει η ζυγαριά έχω εντοπίσει τη λίρα σε μιά τριάδα.Μία και μία και σε κάθε περίπτωση εντοπίζω την κάλπικη.

  2. ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗΣ

    Χωρίζουμε τις 9 λίρες σε 3 τριάδες. Διαλέγουμε δύο από τις τριάδες και τις ζυγίζουμε.
    ΕΚΔΟΧΗ 1: Αν οι 2 επιλεγείσες τριάδες είναι ισοβαρείς, αυτό σημαίνει πως η κάλπικη λίρα είναι στην τρίτη τριάδα. Διαλέγω 2 τυχαίες λίρες από την 3η τριάδα. Τις ζυγίζω. Αν μεν είναι ισοβαρείς, τότε η 3η λίρα της 3η2 τριάδας είναι η κάλπικη. Αν δεν είναι ισοβαρείς, τότε η βαρύτερη από τις 2 πρώτες λίρες της 3ης τριάδας είναι η κάλπικη.
    ΕΚΔΟΧΗ 2: Αν οι 2 αρχικώς επιλεγείσες τριάδες δεν είναι ισοβαρείς, αυτό σημαίνει πως η κάλπικη λίρα είναι στην βαρύτερη από αυτές τις τριάδες. Συνεχίζω όπως και πριν. Δηλαδή, Διαλέγω 2 τυχαίες λίρες από τη βαρύτερη τριάδα. Τις ζυγίζω. Αν μεν είναι ισοβαρείς, τότε η 3η λίρα της βαρύτερης τριάδας είναι η κάλπικη. Αν δεν είναι ισοβαρείς, τότε η βαρύτερη από τις 2 πρώτες λίρες της βαρύτερης τριάδας είναι η κάλπικη.

Απάντηση