Ο γρίφος της ημέρας – “Οι ιστορίες του Πτεράρχου ” (για δυνατούς λύτες)

Ο Πτέραρχος Πάπαλος σε μια δεξίωση στην έπαυλη του,όταν ρωτήθηκε από κάποιον από τους καλεσμένους του για το πρόσωπο σε ένα πίνακα ζωγραφικής  στον τοίχο, απάντησε:

«Αδερφούς ή αδερφές δεν έχω,αλλά ο εγγονός αυτού του άντρα είναι του πατέρα μου ο γιος.»

Ποιος απεικονιζόταν στο πορτραίτο;

Όταν οι καλεσμένοι του πτεράρχου βρήκαν το πρόσωπο στον πίνακα, του ζήτησαν να τους διηγηθεί μια πολεμική του περιπέτεια. Ο Πάπαλος πήρε  σοβαρό ύφος και άρχισε:

 

«θυμάμαι σε μια ξαφνική επίθεση του αντιπάλου, έσωσα μόνος μου το αεροδρόμιο  με την άρτια εκπαίδευση και τα οξεία αντανακλαστικά μου.Ένα εχθρικό αεροσκάφος  εξαπέλυσε εναντίον του αεροδρομίου από μεγάλη απόσταση ένα πύραυλο αέρος-εδάφους, για να το αναχαιτίσω  πυροδότησα άμεσα ένα βλήμα εδάφους-αέρος. Όταν το πυροδότησα οι δυο πύραυλοι  απείχαν 6197 μίλια ,ο δικός μου πύραυλος είχε ταχύτητα 21000 μίλια την ώρα και του αντιπάλου  9000 μίλια την ώρα. Τα δυο βλήματα συγκρούστηκαν και σωθήκαμε.»

 Είναι γνωστό ότι οι στρατιωτικοί, οι κυνηγοί και οι ψαράδες φουσκώνουν τις ιστορίες τους και τα.. νούμερα. Χωρίς να χρησιμοποιήσετε μολύβι, χαρτί ή αριθμομηχανή μπορείτε να βρείτε πόσο θα απέχουν τα  δυο βλήματα ένα λεπτό πριν συγκρουστούν;

 

 

 

Προτάθηκε από Αθανάσιο Δρούγα

2 σχόλια

  1. Carlo de Grandi

    (α)Ο πίνακας απεικόνιζε τον παππού του.
    (β)Καθώς τα βλήματα πλησίαζαν το ένα το άλλο η απόσταση μεταξύ τους μειώνεται με μια ταχύτητα:
    21.000+9.000=30.000μίλια την ώρα
    Άρα ένα λεπτό πριν συγκρουστούν τα δύο βλήματα θ’ απέχουν:
    30.000:60=500μίλια

Απάντηση