Ο γρίφος της ημέρας – ” Οι σωστές οδηγίες ” (για άριστους λύτες)

Μια οµάδα από παιδιά είναι συγκεντρωµένα έξω µια σχολική τάξη.

Το κάθε παιδί φορά καπέλο είτε κόκκινο είτε µπλε αλλά δεν γνωρίζει το χρώµα.

Τα παιδιά δεν επιτρέπεται να επικοινωνήσουν µεταξύ τους µε κανένα τρόπο και το καθένα τους µπορεί να δει τα καπέλα όλων των άλλων.

Ένα-ένα µπαίνει στην τάξη και όταν θα έχουν µπει όλα θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί σε µια γραµµή χωρισµένα ανα χρώµα καπέλου-στην γραµµή αυτή µόνο ένα το πολύ ζεύγος διαδοχικών παιδιών θα έχουν διαφορετικό χρώµα καπέλου- δηλαδή στο ένα µέρος της γραµµής θα βρίσκονται συγκεντρωµένα τα παιδιά µε τα κόκκινα καπέλα και στο άλλο τα παιδιά µε τα µπλε.

Είστε ο δάσκαλος τους, αλλά, απών την συγκεκριµένη µέρα.

Τι οδηγίες θα τους δίνατε την προηγουµένη µέρα για να κατορθώσουν να µπουν στην σειρά ακολουθώντας τους παραπάνω κανόνες;

 

Προτάθηκε από τον Κώστα Μπουραζάνα

2 σχόλια

  1. Μάνος Κοθρής

    1. Κάθε μαθητής που εισέρχεται στην αίθουσα παρατηρεί τη γραμμή που έχουν σχηματίσει οι συμμαθητές του (οι δύο πρώτοι όχι).
    2. Αν η γραμμή έχει το πολύ ένα ζευγάρι διαφορετικού χρώματος, τότε ο μαθητής μπαίνει πρώτος στη σειρά, ενώ αν υπάρχουν δύο ζευγάρια διαφορετικού χρώματος πάει και στέκεται δίπλα από τον πρώτο (που προφανώς δημιουργεί το δεύτερο) και περιμένει να φύγει για να πάρει τη θέση του.
    3. Αν κάποιος σταθεί δίπλα μου είμαι υποχρεωμένος να πάω τελευταίος.
    4. Όταν εισέλθουν όλοι, ο τελευταίος ελέγχει τον πρώτο και αν δημιουργεί δεύτερο ζευγάρι διαφορετικού χρώματος, πηγαίνει στέκεται δίπλα του και όταν αυτός αποχωρήσει, τότε επιστρέφει στο τέλος της γραμμής.

  2. Θανάσης Παπαδημητρίου

    Κάθε μαθητής μετράει πόσα κόκκινα και πόσα μπλε καπέλα φορούν οι συμμαθητές του. Μπαίνει ένας μαθητής πρώτος (οποιοσδήποτε), έστω ο Α, και στη συνέχεια όσοι από τους υπόλοιπους μαθητές έχουν μετρήσει ζυγό αριθμό καπέλων του χρώματος που είναι το καπέλο του Α στοιχίζονται μπροστά του, αλλιώς στοιχίζονται πίσω του.

Απάντηση