Το πείραμα του Ερατοσθένη στην σχολική τάξη

Το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής, γιορτάζοντας την ανακήρυξη του 2018 ως έτους Μαθηματικών από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, διοργανώνει για ενδέκατη συνεχή χρονιά το «Πείραμα του Ερατοσθένη στην σχολική τάξη», την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, κατά την εαρινή ισημερία. Η διοργάνωση του πειράματος φέτος,  γίνεται σε συνεργασία με  την Ελληνική Μαθηματική Εταιρία, τιμώντας έτσι την επέτειο των 100 ετών από την ίδρυσή της.  Η δραστηριότητα θα υλοποιηθεί και με τη συμμετοχή του Περιφερειακού Γραφείου για την Επιστήμη και τον Πολιτισμό στην Ευρώπη της UNESCO.

Περισσότεροι από 35.000 μαθητές και 2.500 εκπαιδευτικοί από 52 διαφορετικές χώρες έχουν συμμετάσχει «Στο πείραμα του Ερατοσθένη στη σχολική τάξη»  μέχρι σήμερα. Η διαθεματική αυτή δραστηριότητα αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία για τους εκπαιδευτικούς, να πραγματοποιήσουν με τους μαθητές τους, τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης. Συγκεκριμένα οι μαθητές από την χώρα μας, που θα συμμετάσχουν θα χρησιμοποιήσουν βασικές γνώσεις από το πεδίο των μαθηματικών αλλά και της φυσικής, της αστρονομίας και της γεωγραφίας. Με τη χρήση απλών μέσων, όπως ένας χάρακας ή μία μεζούρα θα μετρήσουν το μήκος της σκιάς μίας ράβδου, ακριβώς την ώρα του τοπικού μεσημεριού. Στη συνέχεια, με βάση της μετρήσεις τους θα υπολογίσουν τη γωνία που σχηματίζουν οι ηλιακές ακτίνες με τη ράβδο και θα έρθουν σε επικοινωνία με τους μαθητές άλλων σχολείων με το ίδιο γεωγραφικό μήκος στην Ελλάδα, την Ευρώπη ή την Αφρική. Θα ανταλλάξουν τις μετρήσεις τους, ώστε να καταλήξουν συνεργατικά στον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές θα αναβιώσουν στην αυλή του σχολείου τους την ιστορική μέτρηση που o έκανε Έλληνας μαθηματικός Ερατοσθένης (276 π.Χ.–194 π.Χ.) πριν από περίπου 2.250 χρόνια στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο Ερατοσθένης με  αυτό το πείραμα που συγκαταλέγεται αναμεσά στα ομορφότερα πειράματα στην Ιστορία της Επιστήμης, μέτρησε με εξαιρετική ακρίβεια για την εποχή του, την περιφέρειά της. Αναλυτικές οδηγίες για το πώς οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν με το σχολείο τους στο «Πείραμα του Ερατοσθένη στη σχολική τάξη» βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα του πειράματος: http://eratosthenes.ea.gr/

Σχολεία και εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για «Το πείραμα του Ερατοσθένη στην σχολική τάξη» μπορούν να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής στα τηλέφωνα 210 8176790-1 και με τους Δρ. Άγγελο Λαζούδη (angelos@ea.gr) και Γιάννη Αλεξόπουλο (galexopoulos@ea.gr) .

 

Απάντηση