Της Ανθής Αγγελοπούλου
Μέχρι σήμερα είχαμε αναφερθεί σε μελέτες οι οποίες συσχέτιζαν τη λήψη βιταμινών και αντιοξειδωτικών με την καταπολέμηση της εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Συγκεκριμένα, η μελέτη που έγινε από Καναδούς επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν δεδομένα πολλών ετών, διαπίστωσε ότι η πρόσληψη βιταμίνης Ε μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον και να μειώσει τη σοβαρότητα άλλων νευρολογικών διαταραχών, όπως είναι το Αλτσχάιμερ.
Επίσης, πρόσφατη μελέτη Σουηδών ερευνητών είχε δείξει ότι η βιταμίνη Β12 μπορεί να δράσει προστατευτικά έναντι του Αλτσχάιμερ, γεγονός που σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι οι οποίοι έχουν μεγαλύτερα επίπεδα Β12 στο αίμα τους, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη διαδεδομένη νευροεκφυλιστική πάθηση.
Τέλος, οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού μπήκαν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων στην Αγγλία, και σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε στο Κέντρο Ιαματικών Φυτών του Πανεπιστημίου στο Newcastle, το τσάι εμπεριέχει κάποιες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες, οι οποίες καταστέλλουν τη δράση εγκεφαλικών ενζύμων τα οποία προκαλούν την εκφύλιση του, με αποτέλεσμα την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Τώρα μια ακόμα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι οι βιταμίνες παίζουν σημαντικό ρόλο τελικά στην καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Έρευνα που έγινε από τους επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών, σε περίπου 4.500 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, για 5 έτη, διαπίστωσε ότι υπάρχει σύνδεση της λήψης βιταμινών και της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Η έρευνα εστίασε στη λήψη βιταμίνης C και βιταμίνης Ε συνδυαστικά και, βάσει των δόσεων που έλαβαν οι συμμετέχοντες καταγράφηκαν τα εξής αποτελέσματα:
Οι δόσεις των βιταμινών στις οποίες παρατηρούταν η προστατευτική δράση ήταν για την βιταμίνη Ε 400 διεθνείς μονάδες ημερησίως και για τη βιταμίνη C 500 mg ημερησίως.
Όπως κατέγραψαν οι ερευνητές, σε χαμηλότερες δόσεις δεν διαπιστώθηκε να υπάρχει προληπτική δράση. Ενώ σημείωσαν ότι οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη Ε είναι 22 διεθνείς μονάδες, ενώ για τη βιταμίνη C είναι από 75 έως 90 mg.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η προστατευτική δράση παρατηρούνταν μόνο όταν οι δύο βιταμίνες λαμβάνονταν μαζί, γεγονός που δείχνει ότι οι δύο βιταμίνες δρουν συνεργατικά.
Αναφορικά με τα άτομα που ήδη λάμβαναν τον συνδυασμό των βιταμινών με τις προαναφερόμενες δόσεις όταν άρχιζε η έρευνα, οι πιθανότητες, σύμφωνα με τους ερευνητές, να είχαν νόσο Αλτσχάιμερ ήταν κατά 78% λιγότερες.
Ενώ για όσους λάμβαναν τον συνδυασμό των βιταμινών μέχρι το τέλος της έρευνας, οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου ήταν μειωμένες κατά 64%.
Επιπροσθέτως, στην έρευνα δεν διαπιστώθηκε θετική ανταπόκριση όταν οι συμμετέχοντες λάμβαναν πολυβιταμίνες που εμπεριέχουν συμπλέγματα της βιταμίνης Β.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ταυτόχρονη λήψη των βιταμινών C και Ε, συνδέεται, όπως όλα δείχνουν, με τη μείωση του κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, παραδέχθηκαν ότι είναι απαραίτητη η περαιτέρω μελέτη του θέματος έτσι ώστε να διερευνηθεί εκτενώς το κατά πόσο τελικά ωφελούν οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά στην καταπολέμηση της εμφάνισης του Αλτσχάιμερ αλλά και ποιες είναι οι ενδεικνυόμενες δόσεις που πρέπει να λαμβάνουν οι άνθρωποι.