Ο γρίφος της ημέρας – “Στη φυλακή” (για πολύ δυνατούς λύτες)

Είστε φυλακισμένος σε ένα δωμάτιο, από την ελευθερία σας  χωρίζει  μια κλειστή πόρτα .

Πάνω στην πόρτα  υπάρχει ένα κουμπί.

Μόλις ακουστεί  ένα κουδούνι πρέπει να περιμένετε  ακριβώς μια  ώρα και τότε θα πατήσετε  το κουμπί για να ανοίξει  η πόρτα και να βγείτε από το δωμάτιο.

Νωρίτερα ή αργότερα έστω και ένα λεπτό η πόρτα δεν θα ανοίξει. Δεν διαθέτετε ρολόι  παρά μονό ένα αναπτήρα και  4 σχοινιά τα οποία καίγονται  σε 64 λεπτά το καθένα.

Τα σχοινιά δεν έχουν το ίδιο μήκος ούτε καν ομοιόμορφο πάχος  για να καίγονται ομοιόμορφα.

Τι κάνετε;

 

 

Προτάθηκε από Αθανάσιο Δρούγα

 

3 σχόλια

  1. Θανάσης Παπαδημητρίου

    Στο χρόνο 0 που χτυπάει το κουδούνι, ανάβουμε τα κεριά Α,Β,Γ από τη μία μόνο πλευρά και το Δ και από τις δύο. Όταν σβήσει το Δ, μετράμε 32′.
    Στο χρόνο 32′, ανάβουμε το Γ και από την άλλη πλευρά και αφήνουμε τα Α,Β να συνεχίσουν να καίγονται από τη μία μόνο. Όταν σβήσει το Γ, μετράμε 32+16=48′.
    Στο χρόνο 48′, ανάβουμε το Β και από την άλλη πλευρά και αφήνουμε το Α να συνεχίσει να καίγεται από τη μία μόνο. Όταν σβήσει το Β, μετράμε 32+16+8=56′.
    Στο χρόνο 56′, ανάβουμε το Α και από την άλλη πλευρά. Όταν σβήσει και το Α, μετράμε 32+16+8+4=60′. Πατάμε αμέσως το κουμπί.

  2. Μάνος Κοθρής

    Ανάβουμε ταυτόχρονα το πρώτο σχοινί και στις δύο άκρες και τα σχοινιά 2,3 και 4 στη μία τους άκρη. Το πρώτο σχοινί θα καεί σε 32 λεπτά.
    Μόλις καεί το 1ο σχοινί ανάβουμε την άκρη του 2ου σχοινιού που δεν καίγεται. Το 2ο σχοινί θα καεί σε 16 λεπτά αφότου σταμάτησε να καίει το 1ο.
    Μόλις καεί το 2ο σχοινί ανάβουμε την άκρη του 3ου σχοινιού που δεν καίγεται. Το 3ο σχοινί θα καεί σε 8 λεπτά αφότου σταμάτησε να καίει το 2ο.
    Μόλις καεί το 3ο σχοινί ανάβουμε την άκρη του 4ου σχοινιού που δεν καίγεται. Το 4ο σχοινί θα καεί σε 4 λεπτά αφότου σταμάτησε να καίει το 3ο.

    Μετρήσαμε 32+16+8+4 = 60 λεπτά

  3. ΚΔ

    Aνάβω όλα τα σχοινιά από τη μια άκρη εκτός του 1ου που το ανάβω και από τη 2η άκρη. Το 1ο καίγεται όλο σε 32΄ και τότε ανάβω και το 2ο από την 2η άκρη που καίγεται σε ακόμα 16΄ , δηλαδή σύνολο 48΄. Όταν καεί το 2ο ανάβω το 3ο από την 2η άκρη που καίγεται σε ακόμα 8΄, δηλαδή σύνολο 56΄. ΄Οταν καεί το 3ο ανάβω το 4ο από την 2η άκρη που καίγεται σε ακόμα 4΄ και όταν καεί όλο έχει περάσει μια ώρα.

Απάντηση