Μελέτη εξηγεί πως η μελατονίνη προάγει τον ύπνο
Το μπλοκάρισμα των υποδοχέων μελατονίνης στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του ύπνου μείωνε σημαντικά την αφύπνιση
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μισούρι ανακάλυψαν πως η μελατονίνη καταστέλλει νευρώνες του εγκεφάλου που τον κρατούν σε εγρήγορση και άγρυπνο.
Η παρατήρηση ίσως συντελέσει σε ανακάλυψη νέων θεραπειών για την αϋπνία.
Με τη βοήθεια ενός ζωικού μοντέλου, ο Δρ Μαες Τακκαρ, καθηγητής το Τμήμα Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του αμερικανικού πανεπιστημίου και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι η έγχυση μελατονίνης στον εγκέφαλο σε συνθήκες συσκότισης αλλά ενώ τα ποντίκια ήταν άγρυπνα και δραστήρια, ενίσχυσε τον ύπνο και μείωση την αφύπνιση, δια της καταστολής συγκεκριμένων νευρώνων που ωθούν τον εγκέφαλο να ξυπνήσει.
Επίσης παρατήρησαν ότι το μπλοκάρισμα των υποδοχέων μελατονίνης στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του ύπνου μείωνε σημαντικά την αφύπνιση.
Τα πειράματα ανέδειξαν και τον υποδοχέα ΜT1 ως τον μηχανισμό δια του οποίου η μελατονίνη δρα για να αναστείλει τους υποδοχείς ορεξίνης που μας ξυπνούν.
Η ανακάλυψη αυτή μπορεί οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα στοχεύουν συγκεκριμένα τον υποδοχέα ΜΤ1, με αποτέλεσμα λιγότερες παρενέργειες για τα άτομα που παίρνουν υπνωτικά.