Τεστ αναπνοής για τη διάγνωση δύο μορφών καρκίνου
Ένα τεστ αναπνοής μπορεί να ανιχνεύσει επιτυχώς τον καρκίνο του οισοφάγου και τους γαστρεντερικού συστήματος και φιλοδοξεί να γίνει πρώτης γραμμής εξέταση των ασθενών.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου JAMA Oncology, επιστημονική ομάδα του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, πραγματοποίησε πολυκεντρική κλινική μελέτη σε δείγμα 335 ασθενών και το τεστ αναπνοής ανίχνευσε τον καρκίνο και τον διέκρινε από καλοήθεις παθήσεις, με ακρίβεια 85%.
Εν αντιθέσει με τα υπάρχοντα διαγνωστικά τεστ, το τεστ δεν είναι επεμβατικό και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχει την προοπτική μελλοντικά να βοηθά τον κλινικό γιατρό να αποφασίσει αν ο ασθενής πρέπει να παραπεμφθεί για περαιτέρω εξετάσεις.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Τζορτζ Χαννα, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης «μπορέσαμε να αξιολογήσουμε το τεστ αναπνοής για τον οισοφαγικό και γαστρικό καρκίνο σε μια μεγάλη ομάδα ασθενών από πολλά κέντρα, για πρώτη φορά. Πρόκειται για δύο μορφές καρκίνου που διαγιγνώσκονται κυρίως στα τελικά στάδια όταν πια η θεραπεία δεν είναι δυνατόν να αποφέρει αποτελέσματα. Υπάρχει λοιπόν μια ξεκάθαρη ανάγκη για πρώιμη διάγνωση όταν τα συμπτώματα δεν είναι ακόμα ειδικά και μπορεί να μοιάζουν με αυτά άλλων παθήσεων».
Σήμερα, ο γαστρικός και οισοφαγικός καρκίνος διαγιγνώσκονται δια ενδοσκόπησης, μια διαδικασία επεμβατική και συχνά απωθητικοί για τους ασθενείς, ενώ τα συστήματα Υγείας θέτουν εμπόδια στην πρόσβαση σε μια προσπάθεια περιορισμού του κόστους.
Το μη επεμβατικό τεστ αναπνοής αναζητά χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στον εκπνεόμενο αέρα και είναι μοναδικές στους πάσχοντες από οισοφαγικό και γαστρικό καρκίνο. Οι καρκίνοι αυτοί παράγουν μια διακριτή οσμή από πτητικές οργανικές ενώσεις, χημικές ουσίες που περιέχουν άνθρακα και οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να ανιχνεύσουν τα πρώιμα σημάδια της νόσου.
Οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν και να ποσοτικοποιήσουν τον αριθμό των οργανικών πτητικών ενώσεων σε 355 δείγματα αναπνοής με τη χρήση φασματοσκοπίου μάζας. Εξ αυτών, οι 163 ασθενείς είχαν διαγνωστεί με οισοφαγικό και γαστρικό καρκίνο και 172 με άλλες καλοήθεις παθήσεις ή φυσιολογικό αποτέλεσμα.
Οι συμμετέχοντες είχαν κληθεί να φυσήξουν σε μια συσκευή που συνέλεξε τις πτητικές οργανικές ουσίες.
Συνεχίζουν τη μελέτη για να βελτιώσουν περαιτέρω την ακρίβεια του τεστ και σκοπεύουν να διενεργήσουν μεγαλύτερης κλίμακας έρευνα με τη συμμετοχή γενικών γιατρών. Μάλιστα, θα προσπαθήσουν να δουν να το τεστ μπορεί να διαγνώσει και άλλους καρκίνους, όπως του παγκρέατος.