Τα κινητά τηλέφωνα επηρεάζουν τη μνήμη των εφήβων

Τα κινητά τηλέφωνα επηρεάζουν τη μνήμη των εφήβων

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων (RF-EMF) ενδεχομένως να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες στην επίδοση της μνήμης σε συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές που έχουν εκτεθεί στη χρήση κινητών τηλεφώνων, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Environmental Health Perspectives.

Η μελέτη έπεται έρευνας που δημοσιεύθηκε στο ίδιο επιστημονικό έντυπο  το 2015 με διπλάσιο δείγμα και πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με την απορρόφηση των RF-EMF σε εγκεφάλους εφήβων κατά τη διάρκεια διαφορετικών τύπων χρήσης συσκευών ασύρματης επικοινωνίας.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι ερευνητές από το Ελβετικό Ινστιτούτο Τροπικής και Δημόσιας Υγείας μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 700 εφήβους, 12-17 ετών, στην Ελβετία εστιάζοντας στη σχέση των RF-EMF από τα συστήματα ασύρματης επικοινωνίας και την επίδοση της μνήμης των εφήβων.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι η χρήση συσκευής κινητής τηλεφωνίας επί 12 μήνες ενδεχομένως να έχει αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη της επίδοσης της οπτικής μνήμης (αφορά την ικανότητα διατήρησης οπτικών πληροφοριών) η οποία έχει την έδρα της κυρίως στο δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου – για τον λόγο αυτό οι επιδόσεις ήταν χειρότερες στους εφήβους που ακουμπούσαν το κινητό τους τηλέφωνο στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού.

Άλλες πτυχές της ασύρματης επικοινωνίας, όπως η αποστολή μηνυμάτων, τα παιχνίδια ή η περιήγηση στο Internet, προκαλούν μόνο περιθωριακή έκθεση του εγκεφάλου στα RF-EMF και δεν σχετίζονται με την ανάπτυξη της επίδοσης της μνήμης.

«Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό αυτής της μελέτης είναι η χρήση αντικειμενικά συλλεγόμενων δεδομένων χρήση της κινητής τηλεφωνίας από φορείς κινητής τηλεφωνίας», εξηγεί ο Μάρτιν Ρούσλι, επικεφαλής του Τμήματος Περιβαλλοντικής Έκθεσης και Υγείας του Ελβετικού Ινστιτούτου Τροπικής και Δημόσιας Υγείας. Επισημαίνει πάντως ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την διευκρίνιση της επιρροής και άλλων παραγόντων «αφού για παράδειγμα, τα αποτελέσματα μπορεί να επηρεάζονται από την ίδια της εφηβεία, μια περίοδος που επηρεάζει με τη σειρά της τόσο τη χρήση της κινητής τηλεφωνίας όσο και τη γνωσιακή και συμπεριφορική κατάσταση των συμμετεχόντων».

Τέλος ο Δρ Ρούσλι λέει ότι η επίδραση της έκθεσης του εγκεφάλου σε  RF-EMF αποτελεί ένα από τα σχετικώς νέα πεδία έρευνας και «δεν είναι ακόμη σαφές πώς τα RF-EMF μπορούν να επιδράσουν σε διαφορετικές εγκεφαλικές διεργασίες ούτε εάν τα ευρήματά μας ισχύουν μακροπρόθεσμα». Σε κάθε περίπτωση εξηγεί ότι οι πιθανοί κίνδυνοι από τη χρήση κινητών τηλεφώνων για τον εγκέφαλο μπορούν να μειωθούν μέσω της χρήσης hands-free συσκευών ή της ανοιχτής ακρόασης ειδικά όταν η ποιότητα του δικτύου δεν είναι καλή με αποτέλεσμα το κινητό να λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

πηγή

Απάντηση