Το Αστεροσκοπείο Αθηνών για τις πυρκαγιές στην Αττική

Το Αστεροσκοπείο Αθηνών για τις πυρκαγιές στην Αττική

To Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), ως ενεργό κύτταρο της Ελληνικής κοινωνίας, θρηνεί μαζί με όλο τον Ελληνικό λαό τον χαμό τόσων ανθρώπινων ζωών, τη δραματική μείωση των πνευμόνων πρασίνου στην Αττική και την καταστροφή εκατοντάδων περιουσιών.

Τo ΕΑΑ μέσω της υπηρεσίας του meteo.gr και με τη χρήση του πυκνού δικτύου 48 μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί εντός της Αττικής, κατέγραφε σε πραγματικό χρόνο τις βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους που επικρατούσαν στην περιοχή την Δευτέρα 23/07. Καταγράφηκαν θυελλώδεις δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι στην Ανατολική Στερεά και την Αττική, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, που προσεγγιστικά υπολογίζεται από τις 12 το πρωί ως και τις 10 το βράδυ της Δευτέρας. Όπως διακρίνεται και στον χάρτη που παραθέτουμε οι ριπές ανέμου έφτασαν στα 100-120 km/h σε αρκετές περιοχές της Αττικής, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της Περιφέρειας οι ριπές ξεπέρασαν τα 60 km/h.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στους μετεωρολογικούς σταθμούς του ΕΑΑ σε Ισθμό, Αγ. Θεοδώρους, Καπαρέλλι Βοιωτίας, Πάρνηθα, Πεντέλη, Ανω Λιόσια, Νέο Κόσμο, οι ριπές ανέμου που καταγράφηκαν την Δευτέρα 23/07 ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί καλοκαιρινούς μήνες κατά την τελευταία οκταετία, που έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν οι συγκεκριμένοι σταθμοί, στους περισσότερους δε από αυτούς και ανεξάρτητα διεύθυνσης ανέμου. Σημειώνεται ότι οι δυτικοί άνεμοι δρουν ως καταβάτες στις ανατολικές περιοχές της Αττικής και έχουν ως αποτέλεσμα την σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας (καταγράφηκαν θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 37-38°C σε πολλούς σταθμούς ανατολικά) και τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες ταχύτατης εξάπλωσης πυρκαγιών.
Επιπλέον το ΕΑΑ, από την πρώτη εμφάνιση της πυρκαγιάς στην Κινέττα, εφάρμοσε  το εξαιρετικά σημαντικό πιλοτικό πρόγραμμα πρόγνωσης εξάπλωσης πυρκαγιάς, το WRF-SFIRE, το οποίο αποτελεί εξειδικευμένο σύστημα που αναπτύσσεται στο ΕΑΑ/meteo.gr, σε συνεργασία με τον Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Το WRF-SFIRE παρέχει τη δυνατότητα πρόγνωσης της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, παρέχοντας υπερ-υψηλής ανάλυσης προγνώσεις του ανεμολογικού πεδίου, της ταχύτητας εξάπλωσης, της έντασης και της περιμέτρου της πυρκαγιάς, με λεπτομερές χρονικό βήμα 15 min. Η εφαρμογή του WRF-SFIRE είναι δυνατή σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, παρέχοντας τη δυνατότητα 24ώρης πρόγνωσης εξάπλωσης μέσα σε περίπου 1 ώρα από την ενεργοποίηση του συστήματος και πρόκειται να δοθεί στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας για χρήση μόλις ολοκληρωθεί η πιστοποίηση του (το προσεχές εξάμηνο). Σε βίντεο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του WRF-SFIRE για την μεγάλη πυρκαγιά της Κινέττας, στη δυτική Αττική. https://www.youtube.com/watch?v=odeoHR1gspY
Τέλος το ΕΑΑ παρέχει την σημαντικότατη υπηρεσία ανίχνευσης και παρακολούθησης πυρκαγιών «FireHub» του Κέντρου Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND για την Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών.  Το κέντρο BEYOND ανίχνευσε αμέσως την πυρκαγιά στην Κινέττα αλλά και αυτές που ξεκίνησαν από το Νταού Πεντέλης και παρακολούθησε την εξέλιξή τους, με χρονικό βήμα 5 λεπτών της ώρας και με 500 μ. χωρική ανάλυση. Στα πλαίσια της υπηρεσίας «FireHub» υπάρχει αγαστή συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής αλλά επιπλέον παρέχεται και ελεύθερη πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας:
http://195.251.203.238/seviri/
Η ίδια υπηρεσία παρέχει με ελεύθερη πρόσβαση τη χωρική και χρονική διασπορά του καπνού των φονικών πυρκαγιών που πλήττουν την Ελλάδα (απεικόνιση ανά 15 λεπτά της ώρας από χτες το πρωί ως σήμερα το πρωί).

Ενημερώνουμε ότι η υπηρεσία «FireHub» του κέντρου BEYOND παρακολουθεί όλα τα πύρινα μέτωπα και θα δημοσιεύσει άμεσα την πρώτη εκτίμηση της καμμένης έκτασης και των καταστροφών ανά χρήση γης, με τις πρώτες καθαρές εικόνες που θα ληφθούν από δορυφόρους, στις κεραίες του ΕΑΑ, αλλά και με την επιτόπια καταγραφή μέσω των ειδικών drones που διαθέτει.

Απάντηση