Μάστερ τα πτυχία πενταετούς φοίτησης
Ως μάστερ αναγνωρίζονται πλέον στην Ελλάδα τα πτυχία πενταετών σπουδών, δηλαδή των Πολυτεχνείων και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου.
Η απόφαση ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των πολυτεχνείων και των γεωπονικών σχολών της χώρας, και των επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων τους, καθώς βοηθά τους πτυχιούχους για την αναβάθμισή τους στη διοικητική πυραμίδα του Δημοσίου.
Επίσης, στην κλίμακα του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων οι κάτοχοι μάστερ ανεβαίνουν επίπεδο· από το 6 στο οποίο τοποθετούνται οι κάτοχοι πρώτου πτυχίου, στο 7. Το μάστερ δεν λαμβάνεται υπόψη για τις απολαβές του κατόχου του, όμως έτσι κι αλλιώς το επίδομα που λαμβάνουν όσοι έχουν μεταπτυχιακό τίτλο έχει «παγώσει».
Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι οι κάτοχοι των εν λόγω πτυχίων θα το διεκδικήσουν. Από την άλλη, υπάρχουν αντιδράσεις από τα ΤΕΙ Μηχανικών τετραετών σπουδών, τα πτυχία των οποίων τίθενται σε δεύτερη μοίρα.
Συγκεκριμένα, σε εφαρμογή του άρθρου 46 του νόμου 4485/2017 ο υπουργός Παιδείας υπέγραψε τις αποφάσεις για την απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου στα πτυχία 29 τμημάτων του ΕΜΠ, Δημοκρίτειου Παν. Θράκης, ΑΠΘ, Παν. Πατρών, Πολυτεχνείου Κρήτης, Παν. Ιωαννίνων και Δυτικής Μακεδονίας. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι έχουν υπογραφεί οι αποφάσεις για άλλα περίπου 30 τμήματα.
Για την αναγνώριση ενός πτυχίου ως πενταετούς φοίτησης και άρα ως μάστερ, η Σύγκλητος του ΑΕΙ απευθύνει αίτημα στον υπουργό Παιδείας, ο οποίος, ύστερα από γνώμη των αρμόδιων ανεξάρτητων αρχών, εκδίδει σχετική διαπιστωτική απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης, ο ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) λογίζεται ότι έχει ληφθεί από την ημερομηνία απονομής του πτυχίου ή διπλώματος και αφορά και τους αποφοιτήσαντες πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου. Ο ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου δεν επιφέρει μισθολογικές μεταβολές