Ο γρίφος της ημέρας – Η Φυλακή (Για καλούς λύτες)

Ο διευθυντής μιας μεικτής (άντρες-γυναίκες) φυλακής αποφασίζει να κάνει ένα “παιχνίδι” με τους φυλακισμένους με έπαθλο επιπλέον φαγητό για ένα μήνα.
Επιλέγει λοιπόν 4 φυλακισμένους, από τους οποίους δεν είναι ούτε όλοι άντρες, αλλά και ούτε όλες γυναίκες, και τους τοποθετεί στις γωνίες ενός ορθογωνίου κτηρίου από την εξωτερική πλευρά όμως.
Κάθε φυλακισμένος μπορεί να δει μόνο εκείνους τους φυλακισμένους που βρίσκονται στις διπλανές γωνίες του κτηρίου αλλά σε καμία περίπτωση εκείνον που βρίσκεται στην απέναντι γωνία. Τους ρωτάει να ανακαλύψουν τι φύλο έχει ο φυλακισμένος που βρίσκεται στην απέναντι γωνία από αυτούς.
Σε μια γωνία του κτηρίου βρίσκεται ο Στέλιος και βλέπει ότι στις διπλανές γωνίες βρίσκονται από μία γυναίκα σε κάθε μία και μετά από λίγο φωνάζει :

 “Στην απέναντι γωνία βρίσκεται  …….  “.
Τι απάντησε και γιατί;

προτάθηκε από Carlo de Grandi
papaveri48.blogspot.com
degrand1@otenete.gr

4 σχόλια

  1. Θανάσης Παπαδημητρίου

    Αν στην απέναντι του Στέλιου γωνία βρισκόταν γυναίκα, αυτή βλέποντας στις διπλανές της γωνίες τις ίδιες δύο γυναίκες που βλέπει και ο Στέλιος θα συμπέραινε αμέσως και θα απαντούσε ότι απέναντί της βρίσκεται άντρας. Αφού όμως δεν το έκανε, απέναντι από το Στέλιο πρέπει να βρίσκεται άντρας, έστω ο Τάσος.
    Υπάρχει όμως το εξής ερώτημα: αφού και ο Τάσος μπορεί να συλλογιστεί όπως ο Στέλιος, γιατί δεν απάντησε το ίδιο με το Στέλιο; Και αφού επίσης καθεμιά από τις δύο γυναίκες βλέπει δίπλα της δύο άντρες, γιατί δεν απάντησε καμία τους ότι απέναντί της βρίσκεται γυναίκα;
    Νομίζω ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ..?

  2. ΚΔ

    Αφού τους ρωτάει όλους αποκλείεται να έχει 3 ομόφυλους σε διαδοχικές γωνίες, γιατί τότε ο μεσαίος θα γνώριζε την απάντηση. Άρα όταν ήρθε η σειρά του Στέλιου αυτός απάντησε “άντρας” για να μην υπάρχουν 3 διαδοχικές γυναίκες.

  3. Μάνος Κοθρής

    …άντρας”

    Αν απέναντι ήταν γυναίκα, αυτή θα έβλεπε δύο γυναίκες δεξιά αριστερά και θα απαντούσε ΑΜΕΣΩΣ “άντρας”.
    Αυτό δεν συνέβη, άρα στην απέναντι γωνία δεν είναι γυναίκα και ο Στέλιος μετά από λίγο απάντησε “άντρας”.

  4. Carlo de Grandi

    Ο Στέλιος απάντησε
    «Άντρας»
    Γιατί αν ήταν γυναίκα θα έβλεπε τις άλλες δυο γυναίκες στις γωνίες που μπορούσε να δει, οπότε θα ήξερε ότι στην γωνία του Στέλιου θα ήταν άντρας και θα το φώναζε πρώτη.
    (Μια δεύτερη λύση, βέβαια, θα ήταν ξανθιά γυναίκα…)

Απάντηση