Ο καπετάνιος – μύθος που έσωσε εκατοντάδες Έλληνες στην καταστροφή της Σμύρνης! – Video

Ο καπετάνιος – μύθος, ο οποίος έλαχε να βρίσκεται στο λιμάνι της Σμύρνης, έγινε “σανίδα” σωτηρίας για 825 ανθρώπους, Έλληνες και Αρμένιους κάθε ηλικίας.

Αρκετοί ψάχνουν να βρουν στοιχεία για την ταυτότητα εκείνου του ανθρώπου που πήρε την απόφαση να πετάξει στη θάλασσα ένα φορτίο αρκετών εκατομμυρίων σημερινών ευρώ, προκειμένου να επιβιβαστούν στο “Τοκέϊ Μαρού” όσοι περισσότεροι Μικρασιάτες πρόσφυγες γινόταν.

Την υπόθεση με πρωταγωνιστή τον Ιάπωνα πλοίαρχο είχε αποκαλύψει με τηλεγράφημά του (18.9.1922) προς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ο τότε πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη, Τζόρτζ Χόρτον:

Το φορτηγό πλοίο “Τοκέϊ Μαρού”, (οι λέξεις σημαίνουν: Ρολόι Θάλασσα) μετέφερε, και μ΄εντολή του καπετάνιου… πετάχτηκαν στα νερά του λιμανιού της Σμύρνης, πανάκριβα μετάξια, υφάσματα και πορσελάνες, εκτιμώμενης αξίας 200.000 λιρών Αγγλίας, σημερινά περίπου 48 – 50 εκατ. ευρώ!

Οι 825 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που ανέβηκαν στο σκάφος και γλύτωσαν την τελευταία στιγμή, αποβιβάστηκαν στον Πειραιά.

Η ιστορία του “Τοκέι Μαρού” δεν είναι ευρέως γνωστή, εκείνο όμως που παραμένει τελείως άγνωστο είναι τ΄όνομα του καπετάνιου, του ανθρώπου που με τις επιλογές του έσωσε 825 ψυχές.

Ανάμεσα σ’ αυτούς που ψάχνουν είναι και ο Θεσσαλονικιός σκηνοθέτης, Ζάχος Σαμολαδάς, ο οποίος μιλά για την ιστορία αυτή στο τεύχος του περιοδικού ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ του ΑΠΕ – ΜΠΕ που κυκλοφορεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τονίζει, μεταξύ άλλων, πως στόχος του δεν είναι μόνο να βρει το όνομα του “καπετάνιου – μύθου” αλλά και να γυρίσει την ιστορία σε ταινία.

Θέλει μάλιστα να την έχει έτοιμη το 2022, χρονιά που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης.

πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

Απάντηση