Νέο παγκόσμιο ρεκόρ: Υπάλληλος της Google βρήκε 31,4 τρισ. ψηφία του μυστηριώδους αριθμού «π»

Η Γιαπωνέζα Έμμα Χαρούκα Ιβάο πέρασε τέσσερις μήνες, εργαζόμενη πάνω στο συγκεκριμένο πρότζεκτ

Μία υπάλληλος της Google έγραψε ιστορία και είδε το όνομά της να μπαίνει στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, καθώς κατάφερε να «σπάσει» το παγκόσμιο ρεκόρ για τον υπολογισμό του αριθμού «π». Πρόκειται για την Έμμα Χαρούκα Ιβάο, η οποία πέρασε τέσσερις μήνες εργαζόμενη πάνω στο συγκεκριμένο πρότζεκτ και κατάφερε να υπολογίσει τον αριθμό «π» στα 31,4 τρισεκατομμύρια ψηφία.

Beating the record of most-calculated digits of pi

Ο αριθμός «π» κατέχει μια πολύ ιδιαίτερη θέση στον τομέα των Μαθηματικών. Είναι ένας… εξωφρενικά μεγάλος αριθμός, που συνεχίζει απεριόριστα χωρίς επανάληψη και υπολογίζεται, διαιρώντας την περιφέρεια του κύκλου με την διάμετρό του. Τα πρώτα τρία ψηφία του είναι, ως γνωστόν, «3,14», όμως κανένας στην πραγματικότητα δεν ξέρει πόσο μεγάλος μπορεί να είναι αυτός ο αριθμός.

Η Ιβάο ξεκίνησε την έρευνά της στο γραφείο της στην Google στο Σιάτλ, όπου εργάζεται ως προγραμματίστρια για το Google Cloud. Χρησιμοποίησε 25 εικονικές μηχανές Google Cloud για να δημιουργήσει τον τεράστιο αριθμό και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός «π» υπολογίζεται στο cloud. Το κατόρθωμά της πιστοποιήθηκε την Τετάρτη από την Guinness World Records, κάνοντάς την την τρίτη γυναίκα που θέτει ένα παγκόσμιο ρεκόρ για τον υπολογισμό του αριθμού.

Η Ιβάο έσπασε το ρεκόρ για τον αριθμό «π» που έθεσε ο Πίτερ Τρούεμπ το 2016, και ήταν 22,4 τρισεκατομμύρια ψηφία. Η Google έκανε την ανακοίνωση χθες, 14 Μαρτίου (3.14 -η ημερομηνία όπως γράφεται στα αγγλικά είναι ίδια με τον αριθμό «π»), η οποία είναι γνωστή ως η «Μέρα Π».

Κατά καιρούς ολοένα και περισσότερα ψηφία έρχονται να προστεθούν στο «π», έναν αριθμό που χρησιμοποιείται ευρέως από φυσικούς, μηχανικούς, ειδικούς της Πληροφορικής και άλλους επιστήμονες (π.χ. της NASA).

Ο νέος υπολογισμός απαίτησε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων (170 terrabyte) και χρειάστηκε 121 μέρες για να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το BBC. Υπολογίζεται ότι χρειάζονται 332.064 χρόνια, αν προσπαθήσει κανείς να απαριθμήσει όλα τα ψηφία του αριθμού.

«Ήταν το παιδικό μου όνειρο, ένα μακροχρόνιο όνειρο, να σπάσω το παγκόσμιο ρεκόρ για το π» ανέφερε η Ιβάο, μιλώντας στο CNN. Εργαζόταν γι’ αυτή τη στιγμή από την ηλικία των 12 ετών, όταν για πρώτη φορά κατέβασε ένα λογισμικό για τον υπολογισμό του «π» στον υπολογιστή της στην Ιαπωνία.

Η Ιβάο είπε ότι την βοήθησε στον τελικό υπολογισμό του «π» ο Αλεξάντες Γι, ο οποίος εφηύρε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «y-cruncher» για τον υπολογισμό του «π» και άλλων σταθερών. Ο πρώην καθηγητής της και κάτοχος προηγούμενου παγκόσμιου ρεκόρ για το «π», Νταϊσούκ Τακαχάσι, επίσης την βοήθησε με συμβουλές και τεχνικές στρατηγικές.

1 σχόλιο

  1. Μενεξής Στυλιανος

    Πώς είναι “τεράστιος” αριθμός αφού είναι μικρότερος του 4?

Απάντηση