Διαθέσιμη στα σχολεία της Μαγνησίας για την προώθηση της σχεδιαστικής σκέψης
«Design it», δηλαδή «σχεδίασέ το», είναι το όνομα της πλατφόρμας, που δημιούργησε το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη συνεργασία Πανεπιστημίων από Εσθονία, Φινλανδία και Πορτογαλία και το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + με στόχο με στόχο να αξιοποιήσει την καινοτόμα σκέψη των νέων, μαθητών και φοιτητών, για να δώσει λύση σε φαινομενικά άλυτα προβλήματα που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο.
Το «Design It» είναι ένα ψηφιακό εργαλείο, που σύμφωνα με το μέλος ΕΔΙΠ του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Χαρίκλεια Τσαλαπάτα ενθαρρύνει τη σχεδιαστική σκέψη και μάθηση και είναι διαθέσιμο στα σχολεία προκειμένου να το αξιοποιήσουν. Μάλιστα χθες, ομάδες μαθητών σχολείων του Βόλου χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα, που λειτουργεί σαν παιχνίδι, έχοντας τη δυνατότητα να «καρφιτσώσουν» στην πλατφόρμα νέες ιδέες ανάλογα με την «πρόκληση» που έχουν δεχθεί, να ανατροφοδοτήσουν άλλες ομάδες και να λάβουν πόντους ανάλογα με τη συμμετοχή τους.
Οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα ήταν φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, από τους οποίους ζητήθηκε να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα για διάχυτη μάθηση. Οι φοιτητές σχεδίασαν ψηφιακές υπηρεσίες που δίνουν τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε να μπορεί να μαθαίνει, ενώ για παράδειγμα περπατά στην πόλη και βλέπει ένα κτίριο. Περί τις 25 ομάδες πρότειναν λύσεις για τον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες των χρηστών.
Η περίπτωση της AIRBNB
Σύμφωνα με την κ. Τσαλαπάτα, η σχεδιαστική σκέψη είναι ένας τρόπος σχεδιασμού βαθιά ανθρωποκεντρικός. «Σχεδιάζουμε έχοντας τον άνθρωπο στο μυαλό μας, με στόχο να προσφέρουμε καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες», είπε αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της AIRBNB. «Στην αρχή δεν ήταν μια επιτυχημένη εταιρεία. Χρησιμοποίησε τη σχεδιαστική σκέψη και εντόπισε ότι το πρόβλημα ήταν ότι οι χρήστες δεν είχαν εικόνα των σπιτιών που θα νοίκιαζαν για τις διακοπές τους. Σχεδίασαν ξανά την ιστοσελίδα τους και σήμερα είναι μια εταιρεία, που άλλαξε τα δεδομένα στον τομέα του τουρισμού», σημείωσε.
Η σχεδιαστική σκέψη όμως που προωθείται μέσα από την πλατφόρμα που δημιούργησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μπορεί να δώσει λύσεις και σε δύσκολα κοινωνικά προβλήματα, που εκ πρώτης άποψης φαίνονται άλυτα. «Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, τη φτώχεια, την ανάγκη για υγεία του πληθυσμού; Πρόκειται για ζητήματα που χρειάζονται καινοτόμα σκέψη, κάτι που προάγει η σχεδιαστική σκέψη. Αυτό που έχουμε κάνει εμείς είναι να σχεδιάσουμε ψηφιακά εργαλεία που βοηθούν τη συνεργασία ομάδων με διαφορετικές δεξιότητες, ώστε να παραχθούν πολλές νέες ιδέες, να τις συζητήσουν μεταξύ τους και να σχεδιάσουν κάτι που να καλύπτει τις ανάγκες των χρηστών. Και δεδομένου ότι οι νέοι είναι από τη φύση τους καινοτόμοι απευθυνόμαστε κυρίως σε εκείνους», σημείωσε η κ. Τσαλαπάτα.