Ο κύριος Ρολογόπουλος έχει τρία ρολόγια. Κανένα δεν δείχνει την σωστή ώρα.
Κάποια πάνε γρηγορότερα και τα υπόλοιπα χάνουν.
Το πρώτο πάει λάθος κατά 2 λεπτά, το δεύτερο κατά 3 και το τρίτο κατά 4 λεπτά. Κάποια στιγµή ο κύριος Ρολογόπουλος κοίταξε τα ρολόγια του.
Έδειχναν (µε κάποια σειρά) 12 η ώρα, 12 η ώρα και 5 λεπτά και 12 η ώρα και 7 λεπτά. Τι ώρα ήταν εκείνη τη στιγµή;
Α) 12 η ώρα και 2 λεπτά Β) 12 η ώρα και 3 λεπτά Γ) 12 η ώρα και 4 λεπτά ∆) 12 η ώρα και 5 λεπτά Ε) κανένα από τα προηγούµενα
Σωστή είναι η απάντηση (Β)
Σύμφωνα με την εκφώνηση του προβλήματος παρατηρούμε τα εξής:
(Α)Δεν διευκρινίζει εάν οι ενδείξεις είναι συν ή πλήν 2λεπτά, συν ή πλήν 3λεπτά,, συν ή πλήν 4λεπτά.
(Β)Από τις ενδείξεις των τριών ρολογιών η διαφορά μεταξύ του πιο αργό (12 η ώρα )από το πιο γρήγορο (12 και 7λεπτά) είναι 7λεπτά Από τις ενδείξεις συν ή πλήν 2λεπτά, συν ή πλήν 3λεπτά,, συν ή πλήν 4λεπτά, οι μόνες που διαφέρουν κατά 7λεπτά είναι:
(α) – 3 και + 4 και (β) – 4, και + 3
Τώρα ας δούμε αναλυτικά πια από τις δύο περιπτώσεις πρέπει ν’ αποκλείσουμε.
(1)Εάν το αργό ρολό, με την ένδειξη 12 η ώρα, πάει 4λεπτά πίσω σημαίνει ότι η σωστή ώρα θα ήταν 12 και 4λεπτά, οπότε το ρολόϊ που δείχνει 12 και 5λεπτά θα πήγαινε λάθος κατά 1λεπτό. Αυτό όμως, δεν συμβαίνει, διότι το ρολόϊ αυτό πάει κατά 2λεπτα λάθος, σύμφωνα με την εκφώνηση του προβλήματος. Άρα η περίπτωση αυτή απορρίπτεται.
(2)Εάν το αργό ρολό, με την ένδειξη 12 η ώρα, πάει 3λεπτά πίσω σημαίνει ότι η σωστή ώρα θα ήταν 12 και 3λεπτά. Η περίπτωση αυτή συμβαδίζει με τα δεδομένα του προβλήματος, διότι η ένδειξη του δεύτερου ρολογιού 12 και 5λεπτά θα ήταν λάθος κατά 2λεπτά και το γρηγορότερο κατά 4λεπτα (12 και 7λεπτά). Επομένως αυτή η εκδοχή είναι αποδεκτή.