Ο νέος υπουργός Υγείας της Ιορδανίας θυμάται τα φοιτητικά του χρόνια στο ΑΠΘ

Όταν ο Σαάντ Τζάμπερ (Saad Jaber) περνούσε την πόρτα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για να σπουδάσει Ιατρική, ίσως να μην είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του πως μια μέρα, όχι απλώς θα έπαιρνε το πτυχίο του και θα ακολουθούσε μια επιτυχημένη καριέρα ως θωρακοχειρουργός, αλλά και ότι θα έφτανε η στιγμή να αναρριχηθεί στη θέση του υπουργού Υγείας της Ιορδανίας, της πατρίδας του.

Ήταν το μακρινό 1979, όταν ο σημερινός υπουργός Υγείας της Ιορδανίας Σαάντ Τζάμπερ, ο οποίος ανέλαβε μόλις πριν από λίγες μέρες τα νέα του καθήκοντα, ερχόταν στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να σπουδάσει στη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή (ΣΣΑΣ), όπως πολλοί άλλοι συμπατριώτες του. Τα φοιτητικά του χρόνια έμελλε όχι μόνο να είναι από τα πιο όμορφα στη ζωή του, αλλά και να βρει στην Ελλάδα «μια δεύτερη πατρίδα», όπως χαρακτηριστικά λέει, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από το Αμμάν της Ιορδανίας.

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει η Ελλάδα για μένα, αλλά και για όλους τους απόφοιτους ελληνικών πανεπιστημιακών σχολών που προέρχονται από την Ιορδανία. Όταν συναντιόμαστε, εδώ πλέον, στο Αμμάν, μιλάμε ελληνικά μεταξύ μας, μαζευόμαστε στις γιορτές, βάζουμε μουσική και τραγούδια… Έχουμε κάνει, μάλιστα, και λέσχη αποφοίτων Ελλάδας», αναφέρει στα ελληνικά, που αν και έχουν περάσει χρόνια επιδιώκει, όπως λέει, να τα μιλάει σε κάθε ευκαιρία.

«Είμαστε πολύ δεμένοι με την Ελλάδα, όλοι εμείς που έχουμε περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Τα νιάτα μας ήταν στην Ελλάδα… Ωραία μουσική, ωραίο φαγητό, φιλόξενοι άνθρωποι· είμαστε περήφανοι που ζήσαμε ωραία χρόνια στην Ελλάδα, είναι σαν δεύτερη πατρίδα μας», προσθέτει ο Ιορδανός υπουργός, ο οποίος θυμάται με νοσταλγία τους Έλληνες συμφοιτητές του.

«Περάσαμε ωραία. Ήμασταν αδέλφια και φίλοι. Έξι χρόνια στη Σχολή καθημερινά μαζί. Από το πρωί έως το βράδυ. Ήταν ωραία χρόνια. Με θεωρούσαν έναν απ’ αυτούς. Έρχονταν στο σπίτι μου, πήγαινα εγώ στα δικά τους, ακόμα και στις γιορτές με φιλοξενούσαν οι οικογένειές τους που με είχαν σαν δικό τους παιδί», λέει, αναπολώντας εκείνες τις στιγμές.

Οι φιλίες που έκανε στα φοιτητικά του χρόνια, εδώ, στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο δεν «ξεθώριασαν» με το πέρασμα του χρόνου, αλλά δυνάμωσαν, γι’ αυτό και όποτε τον καλούν σε κάποιο συνέδριο ή με κάθε άλλη ευκαιρία, φροντίζει να ανταποκρίνεται, προκειμένου να ξανανταμώσει με πρόσωπα γνώριμα, που άφησαν το δικό τους ξεχωριστό αποτύπωμα στην περίοδο της νιότης του.

«Έχω ακόμα φιλίες με πολλούς από τους συμφοιτητές μου και ήρθα στην Ελλάδα 3-4 φορές για να τους συναντήσω. Πριν από 8 χρόνια, μάλιστα, κάναμε ένα reunion με αφορμή τα 25χρονα από την αποφοίτησή μας και με κάλεσαν. Δεν μπορούσα να μην ανταποκριθώ σ’ αυτό το κάλεσμα», σημειώνει και θυμάται τις συγκινητικές στιγμές που μοιράστηκε μαζί τους τότε: «Πήγαμε στη Σχολή, στα Κάστρα που πηγαίναμε και ως φοιτητές, στην παραλία, στο γήπεδο… Θυμηθήκαμε τα παλιά».

Η Ελλάδα είναι αγαπημένος προορισμός για τους Ιορδανούς φοιτητές διαχρονικά, όπως διαχρονική είναι και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, όπως αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σαάντ Τζάμπερ. «Οι χώρες μας συνεργάζονται από τότε που στην εξουσία, εδώ, στην Ιοδανία, ήταν ο βασιλιάς Χουσεΐν. Έχουν δυνατούς δεσμούς. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά, αλλά η φιλία και η συνεργασία Ελλάδας και Ιορδανίας παραμένει πολύ ισχυρή», επισημαίνει ο νέος υπουργός Υγείας της Ιορδανίας, εκτιμώντας ότι «υπάρχουν συνθήκες ικανές για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας».

Ο Σαάντ Τζάμπερ δεν είναι ο πρώτος απόφοιτος ελληνικού πανεπιστημιακού ιδρύματος που αναλαμβάνει κάποιο υψηλό αξίωμα στην Ιορδανία. Τόσο ο πρώην υπουργός Υγείας όσο και ο πρωθυπουργός της χώρας πριν από 6-7 χρόνια, και πολλά άλλα κορυφαία στελέχη της ιορδανικής διοίκησης έχουν περάσει την πόρτα του Αριστοτελείου και άλλων ελληνικών πανεπιστημίων.

 

Απάντηση