Τζον Νας: Η τραγική ιστορία και ο θάνατος ενός υπέροχου μυαλού

Σαν σήμερα το 2015..Σκοτώνεται σε ατύχημα ο μαθηματικός Τζον Νας (1928-2015). 

Η ζωή της ιδιοφυΐας που δεν άντεξε το ίδιο της το μυαλό, του κορυφαίου μαθηματικού Τζον Νας που βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με τη γυναίκα του.

Δείτε στο επόμενο βίντεο τη στιγμή της βράβευσής του και στο δεύτερο βίντεο μια συνέντευξή του από το 2004, όπου μιλάει για τη ζωή του.

Συγκεκριμένα, δημιούργησε την έννοια της ισορροπίας για παιχνίδια μη-μηδενικού αθροίσματος, ισορροπία που πήρε το όνομά του ως ισορροπία Νας. Η έννοια της ισορροπίας κατά Νας είναι πολύ σπουδαία, ιδιαίτερα στις μέρες μας, και έχει ευρύτατες εφαρμογές σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως στις οικονομικές επιστήμες, στην Πληροφορική, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την πολιτική αλλά και σε φυσικά συστήματα, όπως η Βιολογία.

Πριν από λίγες μέρες, ο Τζον Φορμπς Νας τιμήθηκε με το Βραβείο Άμπελ μαζί με τον Λούις Νίρενμπεργκ «για τις εντυπωσιακές και σημαίνουσες συνεισφορές στη θεωρία των μη-γραμμικών μερικών διαφορικών εξισώσεων και στις εφαρμογές τους στη γεωμετρική ανάλυση».

Αυτή έμελλε να είναι η τελευταία του βράβευση.

Η μόρφωση

Ο Νας ήταν διάνοια στα μαθηματικά και ενώ ήταν μαθητής στο σχολείο, παρακολουθούσε μαθήματα προχωρημένων μαθηματικών σε κολέγιο.

Σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Κάρνεγκι (σημερινό Πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον), όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του, το 1948 με πτυχίο και μεταπτυχιακό μαθηματικών, ενώ έλαβε υποτροφία στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, όπου ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα στα Μαθηματικά.

"John Forbes Nash, Jr. by Peter Badge" από τον Peter Badge / Typos1 - OTRS submission by way of Jimmy Wales. Υπό την άδεια CC BY-SA 3.0 μέσω Wikimedia Commons
“John Forbes Nash, Jr. by Peter Badge” από τον Peter Badge / Typos1 – OTRS submission by way of Jimmy Wales. Υπό την άδεια CC BY-SA 3.0 μέσω Wikimedia Commons

Η ακαδημαϊκή καριέρα

Οταν ζητήθηκε από τον καθηγητή του Πολυτεχνείου του Κάρνεγκι και επόπτη του Νας, Ρ.Τζ. Ντάφφιν, να γράψει μια συστατική επιστολή για τον Νας αυτός έγραψε μόνο μία πρόταση: Αυτός ο άνθρωπος είναι ιδιοφυία.

Ο Νας έγινε δεκτός και στο Χάρβαρντ, αλλά αρνήθηκε την υποτροφία Τζων. Σ. Κένεντι που του έδωσαν γιατί θεώρησε ότι δεν εκτιμούσαν την αξία του.

Ακολούθως, πήγε στο Πρίνστον, όπου εργάστηκε πάνω στη Θεωρία της Εξισορρόπησης. Το 1950 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του με μία διατριβή 28 σελίδων σχετικά με τα μη συνεργατικά παίγνια. Η θέση του, που γράφτηκε υπό την επίβλεψη του Άλμπερτ Γ. Τάκερ, περιείχε τον ορισμό και τις ιδιότητες, αυτού που αργότερα θα ονομαζόταν «Ισορροπία Νας».

Σκηνή από την ταινία βασισμένη στη ζωή του Νας «Ενας υπέροχος άνθρωπος»
Σκηνή από την ταινία βασισμένη στη ζωή του Νας «Ενας υπέροχος άνθρωπος»

Παντρεύτηκε δύο φορές την ίδια γυναίκα

Ο Νας γνώρισε τη μία και μοναδική γυναίκα, την οποία παντρεύτηκε δύο φορές στη ζωή του, όταν πήγε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), ως καθηγητής του τμήματος μαθηματικών.

Η Αλίσια Λόπες – Χάρρισον ντε Λαρδέ ήταν φοιτήτρια φυσικής από το Ελ Σαλβαδόρ. Παντρεύτηκαν τον Φεβρουάριο του 1957 σε καθολική τελετή αν και ο ίδιος ήταν άθεος. Χώρισαν το 1963 και ξαναπαντρεύτηκαν το 2001.

Σκηνή από την ταινία βασισμένη στη ζωή του Νας «Ενας υπέροχος άνθρωπος»
Σκηνή από την ταινία βασισμένη στη ζωή του Νας «Ενας υπέροχος άνθρωπος»

Η μάχη με τη σχιζοφρένεια

Ο Νας υπέφερε από σχιζοφρένεια από τα 29 του, την οποία ξεπέρασε μετά από τριάντα χρόνια.

Η Αλίσια Νας στήριξε τον σύζυγό της στη σκληρή μάχη που έδωσε με τη σχιζοφρένεια. Το 1959, αναγκάστηκε να τον εισάγει σε ψυχιατρική κλινίκη, αλλά στάθηκε δίπλα του. Λίγο καιρό αργότερα γεννήθηκε ο γιος τους Τζων Τσαρλς Μάρτιν Νας. Μάλιστα, το μωρό έμεινε αβάπτιστο για ένα χρόνο μέχρι να συνέλθει ο πατέρας του και να δώσει τη γνώμη του για το όνομα.

Ο Νας και η σύζυγός του πήραν διαζύγιο το 1963, ενώ ο Νας συνέχιζε να ταλαιπωρείται από τη σχιζοφρένεια.

Το 1970, όταν ο Νας πήρε για τελευταία και οριστική φορά εξιτήριο, οι δυο τους συνέχισαν να συζούν. Παντρεύτηκαν και πάλι το 2001.

Η ζωή του έγινε ταινία και ντοκιμαντέρ

Αν και ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς μαθηματικούς και οικονομολόγους που έχουν περάσει ποτέ από τη γη, η συγκινητική ιστορία της ζωής του Τζον Νας έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μέσα από την επιτυχημένη ταινία «Ενας υπέροχος άνθρωπος» με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου.

Δείτε παρακάτω το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του.
Πέθαναν μαζί

Ο Νας 86 ετών και η αγαπημένη του σύζυγος 82 ετών, σκοτώθηκαν το Σάββατο σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Οι δυο τους βρήκαν τραγικό θάνατο στο Νιου Τζέρσι όπου ζούσανόταν ο οδηγός ταξί στο οποίο επέβαιναν έχασε τον έλεγχο του οχήματος και προσέκρουσε σε προστατευτικό κιγκλίδωμα. Σύμφωνα με τις αρχές, κανείς από τους δυο τους δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας, και ως αποτέλεσμα τα σώματά τους εκτοξεύθηκαν μακριά από το όχημα προκαλώντας τον ακαριαίο θάνατο και των δύο.

πηγή

Απάντηση