Η Λάρισα στον παγκόσμιο χάρτη της Καρδιολογίας

ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝHσε τη ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ιδιαιτέρως σημαντική εμφάνιση έκανε η Λάρισα στον παγκόσμιο χάρτη της Καρδιολογίας με μια σπουδαία ιατρική ανακάλυψη στη διάγνωση και αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας.

Μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος και σε συνδυασμό με δύο ακόμη παραμέτρους από το ιστορικό του ασθενούς, προκύπτει ένας πολύτιμος δείκτης για τη βέλτιστη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματός του.

Χθες, στο πλαίσιο του Καρδιολογικού Συνεδρίου Κεντρικής Ελλάδας που ξεκινά σήμερα, ανακοινώθηκε η αναγνώριση των αποτελεσμάτων πενταετούς ιατρικής εργασίας στην πανεπιστημιακή καρδιολογική κλινική της Λάρισας. Το ‘’Larissa Heart failure risk score’’, δηλαδή ‘’ο δείκτης για την καρδιακή ανεπάρκεια’’ με το όνομα της Λάρισας, είναι αποτέλεσμα πενταετούς εργασίας που προσφάτως επιβεβαιώθηκε και από Ιάπωνες γιατρούς και παρουσιάστηκε στο αμερικανικό συνέδριο για την καρδιακή ανεπάρκεια, το οποίο διεξήχθη τον περασμένο μήνα στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Εκεί αναλύθηκε σε διεθνές ιατρικό κοινό πολύ υψηλού επιπέδου, η προτεινόμενη απλή βαθμολογία της Λάρισας για τη διαστρωμάτωση κινδύνου στη χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.

Η νέα μέθοδος που αλλάζει τον τρόπο στη διάγνωση και την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας έχει δημοσιευτεί σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά, ενώ στη συλλογική προσπάθεια συμμετέχουν πλέον 42 καθηγητές Καρδιολογίας απ΄ όλο τον κόσμο, με πρωτοστατούσα την καρδιολογική κλινική της Λάρισας. Σημειωτέον ότι οι προαναφερθείσες τρεις απλές παράμετροι που δίνουν το ’’Larissa Heart failure risk score’’ προκύπτουν ταχύτατα και πρακτικά με μηδενικό κόστος.

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Ξεκινούν σήμερα Παρασκευή στη Λάρισα οι εργασίες του 22ου Καρδιολογικού Συνεδρίου Κεντρικής Ελλάδας και θα συνεχισθούν μέχρι μεθαύριο Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο ‘’Imperial’’. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής Εκπαίδευσης και Έρευνας και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Cleveland Clinic, την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, την Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας και το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες, πλαισιωμένος από τον θρύλο της Καρδιολογίας, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Οχάιο Χ. Μπουντούλα, ακαδημαϊκό και επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και τον καθηγητή Καρδιολογίας Γιάννη Σκουλαρίγκη, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Φίλιππος Τρυποσκιάδης, ανέλυσε το πλαίσιο και τους σκοπούς του συνεδρίου, που είναι «να αναλυθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ενότητες που ενδιαφέρουν τον Έλληνα γιατρό, να τον φέρουν κοντά στις σύγχρονες εξελίξεις και να τον βοηθήσουν στην καθημερινή κλινική πράξη».

Το επιστημονικό πρόγραμμα, με θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο καρδιολόγο αλλά και άλλες ιατρικές ειδικότητες, περιλαμβάνει διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, επιστημονικές αντιπαραθέσεις και δορυφορικές διαλέξεις σε αμφισβητούμενα θέματα. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν, όπως πάντα, επιφανείς καρδιολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επισημαίνεται, για μία ακόμη φορά, η υποστήριξη του συνεδρίου από την Cleveland Clinic και πολλές επιστημονικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, οι επιστημονικές και κοινωνικές σχέσεις με την όποια γίνονται κάθε χρόνο και στενότερες.

Στην τελετή έναρξης του Καρδιολογικού Συνεδρίου, σήμερα Παρασκευή στις 20:15 έχει προγραμματιστεί διάλεξη του καθηγητή από το Πανεπιστήμιο του Βελγίου, Dirk Brutsaert, με θέμα: «Καρδιακή Ανεπάρκεια. Το Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον. Από το Harvey στην Καρδιο-Ογκολογία».

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, θα διεξαχθεί Σεμινάριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης, με υπεύθυνους τον Ι. Σκουλαρίγκη και τους ιατρούς Χ. Παρίση και Μ. Μπαρέκα. Επίσης, θα γίνει ειδικό σεμινάριο από τον καθηγητή Δ. Μιχαηλίδη και τη συνεργάτιδά του κυρία Ν. Κατσίκη, προκειμένου να εκπαιδευτούν οι νέοι γιατροί στη συγγραφή επιστημονικών εργασιών. Στο συνέδριο έχουν χορηγηθεί 20 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Ειδικότερα, η θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνει θέματα με μεγάλο κλινικό ενδιαφέρον, όπως «Καρκίνος και καρδιακή ανεπάρκεια», «Καρκίνος και στεφανιαία νόσος», «Χρόνια ανεπάρκεια μητροειδούς βαλβίδας» κ.ά. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν δύο καρδιαγγειακά σεμινάρια αφιερωμένα, το πρώτο με θέμα: «Η σημασία της εντερικής μικροβιακής χλωρίδας στις καρδιαγγειακές παθήσεις», με συντονιστές τον καθηγητή Καρδιολογίας Ι. Κανονίδη και τον καθηγητή Ιατρικής Βιοχημείας-Λιπιδολογίας-Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Κύπρου Ι. Πατρίκιο και το δεύτερο, οργανωμένο από την ΕΜΕΚΑ (Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας), με θέμα: «Αρρυθμίες στην Καρδιακή Ανεπάρκεια» και συντονιστές τους Σ. Αδαμόπουλο, Γ. Φιλιππάτο, R C Starling και Φ. Τρυποσκιάδη.

Ζ.

Απάντηση