Ο γρίφος της ημέρας – Η Ψύξη του Τσαγιού (για καλούς λύτες)

Ο Νικολάι βρίσκεται για επαγγελματικές υποθέσεις στο Vishny – Volock.

Στο ξενοδοχείο όπου διαμένει δεν υπάρχει κουζίνα και ο ίδιος έχει μαζί του ένα μικρό καμινέτο για να φτιάχνει το τσάι του.

Το πρωί βράζει νερό, φτιάχνει το τσάι του, προσθέτει τη ζάχαρη και περιμένει να κρυώσει το ρόφημα για να το πιει.

Κάποια πρωινά καθυστερεί, και το ρόφημα του αρχίζει να κρυώνει πριν εκείνος προσθέσει τη ζάχαρη.

Πότε το τσάι ψύχεται πιο γρήγορα, πριν προστεθεί η ζάχαρη ή αφού προστεθεί αυτή;

Προτάθηκε από Carlo de Grandi
papaveri48.blogspot.com
degrand1@otenete.gr

1 σχόλιο

  1. Carlo

    Σε κάθε διαδικασία μεταφοράς θερμότητας, η ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ δύο
    σωμάτων θα είναι ταχύτερη όταν η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των δύο σωμάτων είναι μεγαλύτερη. Στην προκειμένη περίπτωση, το δεύτερο σώμα είναι ο αέρας γύρω από το φλιτζάνι. Έτσι η απώλεια θερμότητας από το τσάι θα είναι ταχύτερη όταν αυτό θα είναι θερμότερο. Η προσθήκη της ζάχαρης θα προκαλέσει άμεσηπτώση της θερμοκρασίας του ροφήματος, εξαιτίας της ενδόθερμης αντίδρασης και έτσι θα επιβραδύνει την αποβολή θερμότητας. Άρα το τσάι ψύχεται γρηγορότερα χωρίς την ζάχαρη.
    Πηγή:
    http://dimitris-ver.blogspot.com/2013/07/blog-post_3.html
    Πηγή:
    Απο το βιβλίο «Το Κοτόπουλο από το Μινσκ» Κεφ.3ο , σελ.20

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *