Αρχιμήδης,ένα μοντέρνο μυαλό σε ένα αρχαίο σώμα!


Ο Αρχιμήδης,η μέγιστη διάνοια της αρχαιότητας,είναι μοντέρνος στον πυρήνα της σκέψης του.

Με τον Νεύτωνα θα είχαν τέλεια συνεννόηση,και είναι πιθανόν ότι,αν είχε ζήσει αρκετά ώστε να παρακολουθήσει μεταπτυχιακά μαθήματα στα μαθηματικά και την φυσική,θα καταλάβαινε τον Αϊνστάιν,τον Bohr,τον Heisenberg και τον Dirac καλύτερα από όσο οι ίδιοι τους εαυτούς τους!
E.T.Bell
Ο Άγγλος μαθηματικός G.H. Hardy έγραφε το 1941:

«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν,μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.».

Ότι μπορεί να σημαίνει η λέξη «αθανασία» για ένα μαθηματικό τότε σίγουρα την έχει κερδίσει με το σπαθί του ο Αρχιμήδης,θεωρείται ο μεγαλύτερος μαθηματικός και επιστήμονας της αρχαιότητας,συγκαταλέγεται δε στους τέσσερις καλύτερους μαθηματικούς όλων των εποχών μαζί με τον Ισαάκ Νεύτωνα,Καρλ Φρίντριχ Γκάους και Λέοναρντ Όιλερ.

Έζησε το 287 μέχρι το 212 π.Χ.

Από τον Πλούταρχο και το Βίο του Μαρκέλλου γνωρίζουμε περισσότερα για το θάνατο του παρά για την ζωή του.

Είχε καταγωγή αριστοκρατική, γιος του αστρονόμου Φειδία,γεννήθηκε στις Συρακούσες της Σικελίας και είχε συγγένεια με τον Ιέρωνα τον τύραννο των Συρακουσών. Θεράποντας των εφαρμοσμένων μαθηματικών και ήταν εξαίρετος μηχανικός παρ ότι περιφρονούσε όλες τις μηχανικές εφευρέσεις του.Εφηύρε τον Ρωμαϊκό ζυγό (καντάρι), το τρίσπαστο (ανυψωτική τριπλή τροχαλία) και τον ατέρμονα κοχλία έλιξ του Αρχιμηδους, μηχανή άντλησης νερού από ποταμούς και φρέατα.

Για την μέτρηση του χρόνου κατασκεύασε ένα υδραυλικό ρολόι το οποίο υπολόγιζε με μεγάλη ακρίβεια τις ώρες (και ειδοποιούσε για την αλλαγή της ώρας).

Μεγάλη φήμη απέκτησαν και οι πολεμικές μηχανές του Αρχιμήδη: Αρχιτρόνιτο (πυροβόλο ατμού-το οποίο πολλούς αιώνες αργότερα «επανανακάλυψε» και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι) ,Καταπέλτες,Άρπαγες (ένας μηχανισμός ο οποίος ανύψωνε και αναποδογύριζε τα εχθρικά πλοία) και Κάτοπτρα για την καύση των Ρωμαϊκών εχθρικών πλοίων.

Υπήρξε θρυλικός για την πρόσφορα του στα καθαρά μαθηματικά. Θεμελίωσε τον ολοκληρωτικό λογισμό.Αποτελούσε το πρότυπο του αφηρημένου επιστήμονα που βλέπουμε σαν καρικατούρα στον κινηματογράφο, ξεχνούσε να φάει,να πλυθεί,να κοιμηθεί.

Περνούσε τις ώρες του χαράζοντας σχήματα στην άμμο μελετώντας τις ιδιότητες τους.

Παραδόξως,ο Αρχιμήδης εικάζεται ότι έστελνε στους άλλους μαθηματικούς της εποχής του λανθασμένα θεωρήματα μόνο και μόνο για να τους παγιδεύσει αν του έκλεβαν τις ιδέες.

Πέρα όμως από την τεράστια συνεισφορά του στα μαθηματικά ο Αρχιμήδης ασχολήθηκε με τους «πολύ» μεγάλους αριθμούς.

Στο βιβλίο του «Ψαμμίτης» εκτίμησε ότι μόνο…8×10^63 κόκκους άμμου αρκούν για γεμίσουν το σύμπαν.Θρυλικός ήταν ο θάνατος του.Κατά την πολύμηνη πολιορκία των Συρακουσών από τους Ρωμαίους.Όταν τελικά κατελήφθη η πόλη και μπήκαν οι Ρωμαίοι στην πόλη,ο στρατηγός Μάρκελλος έδωσε εντολή στους στρατιώτες του να μην πειράξουν τον Αρχιμήδη και το σπίτι του.

Ένας όμως Ρωμαίος οπλίτης βρήκε τον Αρχιμήδη στον κήπο του σπιτιού του να χαράζει γεωμετρικά σχήματα πάνω στην άμμο. «Μη μου τους κύκλους τάραττε» πρόλαβε να φωνάξει ο μεγάλος μαθηματικός.Ο στρατιώτης όμως, αγνοώντας ποιον έχει μπροστά του, τον σκότωσε με το ξίφος του.Όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί ο Άγγλος μαθηματικός Alfred North Whitehead:«κανένας Ρωμαίος δεν έχασε την ζωή του επειδή απορροφήθηκε στην μελέτη ενός μαθηματικού σχήματος.»

Στην φωτογραφία μπρούτζινο άγαλμα του Αρχιμήδη στο Παρατηρητήριο Archenhold στο Βερολίνο. Είναι γλυπτό του Gerhard Thieme που παρουσιάστηκε το 1972.

πηγή: ΜΑΘΗ Μαγικα

Απάντηση