Η 23η Νοέμβριου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως μέρα Φιμπονάτσι

Η 23η Νοέμβριου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως μέρα Φιμπονάτσι (https://www.timeanddate.com/holidays/fun/fibonacci-day), μια από τις 14 mathholidays.

Tα ψηφία μήνα (11) και ημέρας (23) δηλ 1,1,2,3 αποτελούν τους τέσσερις πρώτους όρους της πασίγνωστης ακολουθίας.

Πολύ αμερικάνικο θα πείτε,ενίσταμαι, εδώ υπάρχει παγκόσμια μέρα της Μπριζόλας ή ακόμα χειρότερα black Friday!!

Η ακολουθία Φιμπονάτσι είναι ίσως ο πλέον κοινός τόπος στα ψυχαγωγικά και όχι μόνο μαθηματικά μετά τους πρώτους αριθμούς. Σε αναζήτηση στο διαδίκτυο,η λέξη Fibonacci βγάζει 23.300.000 αποτελέσματα.

Δεν είναι και άσχημα.

Βέβαια δεν είναι μόνο ότι φαντάζεστε, δηλαδή το γνωστό πρόβλημα με τα κουνέλια αλλά μια λεμονάδα (http://blog.andreahawksley.com/fibonacci-lemonade/ ), ένα κέικ φιμπονάτσι (http://alittleshopintokyo.blogspot.gr/…/fibonacci-cake-gold…),μια ιστορία “τρόμου”, ένα χρηματιστηριακό σύστημα για λύκους της Wall street με την πομπώδη ονομασία υπολογιστής Φιμπονατσι (http://gr.investing.com/tools/fibonacci-calculator),μια λάμπα Φιμπονάτσι (http://www.treehugger.com/…/david-bergman-fibonacci-lights.…), ενα σπίτι Φιμπονάτσι (http://www.treehugger.com/…/richard-heinbergs-tiny-fibonacc…),ποιήματα Φιμπονάτσι (http://whatis.techtarget.com/definiti…/Fibonacci-poem-or-Fib).
Η ανάλυση σε γινόμενο πρώτων παραγόντων των 300 πρώτων όρων της ακολουθίας. http://www.maths.surrey.ac.uk/…/R.K…/Fibonacci/fibtable.html ,Δώρα Φιμπονάτσι
https://pagez.com/20664/10-cool-fibonacci-day-items-for ,Δέντρο Φιμπονάτσι
https://botanicamathematica.wordpress.com/…/01/fibonacci-t…/
Μπισκότα Fibonacci spiral cookies, Fibo-nachos https://www.youtube.com/watch?v=syK6qPhAwtY,ένα τραγούδι από τους Tool https://www.youtube.com/watch?v=6p6Ss6I1ER4 ,

Μαγικό κλάσμα απο τον ιστότοπο
https://physicsgg.me/…/%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%…/

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται και κείμενο

Attachments

2 σχόλια

  1. phil

    Οι τέσσερις πρώτοι όροι της ακολουθίας Φιμπονάτσι είναι 0,1,1,2 και πέμπτο το 3. Από αβλεψία γράφτηκε 1,2,2,3 αντί 1,1,2,3.

  2. Φίλιππος Παπαηλίας

    Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, η ακολουθία έχει εξ ορισμού ως πρώτους όρους το 0 και το 1, ώστε ο τρίτος όρος να είναι το άθροισμα των δύο πρώτων δηλαδή πάλι το 1. Στο βιβλίο του όμως με τίτλο Liber Abaci, το μηδέν παραλείπεται, και οι δύο πρώτοι όροι είναι 1 και πάλι 1.
    Μαθηματικά, είναι λίγο άκομψο.

Απάντηση