Ο γρίφος της ημέρας – Τα Μονοπάτια (Για καλούς λύτες)

Τρεις γείτονες μοιράστηκαν το περιφραγμένο πάρκο που φαίνεται στην εικόνα.

Σύντομα υπήρξε ένας μικροκαβγάς ανάμεσά τους.

Ο ιδιοκτήτης του κεντρικού σπιτιού παραπονέθηκε ότι το σκυλί των γειτόνων έσκαψε στον κήπο του και κατασκεύασε αμέσως ένα περιφραγμένο μονοπάτι που οδηγεί στην έξοδο 1 της εικόνας.

Ο ιδιοκτήτης του αριστερού σπιτιού κατασκεύασε ένα περιφραγμένο μονοπάτι που οδηγεί στην έξοδο 2, ενώ αυτός που μένει στο σπίτι δεξιά στην εικόνα κατασκεύασε ένα περιφραγμένο μονοπάτι που οδηγεί στην έξοδο 3.

Να σχεδιάσετε τα μονοπάτια χωρίς αυτά να διασταυρώνονται.

Προτάθηκε από Carlo de Grandi
papaveri48.blogspot.com
degrand1@otenete.gr

2 σχόλια

  1. ΚΔ

    Ο ιδιοκτήτης του δεξιού σπιτιού θα περάσει πίσω από το αριστερό σπίτι και θα βγει από την 3, ο ιδιοκτήτης του κεντρικού σπιτιού θα περάσει πίσω από το δεξιό σπίτι μετά πίσω από το δεξιό σπίτι και θα βγει από την 1 και ο ιδιοκτήτης του αριστερού σπιτιού θα βγει κατευθείαν από την 2.

  2. Carlo

    Σχηματική παράσταση όρα εδώ:
    https://imgur.com/a/iYlnGdG
    Παρόμοιο πρόβλημα είναι και η σύνδεση τριών σπιτιών με τις τρεις παροχές Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., και Ε.Υ.ΔΑ.Π..η οποία είναι αδύνατη, διότι οδηγεί στην απαίτηση κατασκευής ενός πλήρους διμερούς γράφου για τον οποίο γνωρίζουμε ότι δεν είναι επίπεδος. Επομένως, δεν γίνεται να ικανοποιηθούν οι ανωτέρω προδιαγραφές. (Θεωρεία Γραφημάτων)
    Όρα εικόνα εδώ:
    https://imgur.com/a/px2mRoX
    Πηγή:
    Από τους μαθηματικούς διαγωνισμούς 2017 Γυμνασίου της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης. Μας τα πρόσφερε ο αγαπητός φίλος και συνάδελφος Κωνσταντίνος Λάττας
    Πηγή:
    https://lisari.blogspot.com/2019/07/2019-1.html

Απάντηση