Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων – Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και τη σχολική χρονιά 2021-2022 η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, ενώ η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αναμένεται να ξεκινήσει το έτος 2021-2020.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» ο νόμος για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου δεν θα δημοσιοποιηθεί πάντως πριν την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (τράπεζα θεμάτων, πρότυπα-πειραματικά, δομές εκπαίδευσης, νέα προγράμματα σπουδών). Σύμφωνα με την «Καθημερινή» τα κύρια βήματα για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων θα είναι τα εξής:

– Αφού οριστούν από το υπουργείο οι γενικοί άξονες αξιολόγησης, πάνω σε αυτούς τα σχολεία θα συντάξουν σχέδιο εργασίας στο οποίο θα περιγράφουν τι θέλουν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς να πετύχουν και με ποιο τρόπο.- Στο τέλος της χρονιάς θα συντάσσεται η έκθεση αξιολόγησης. Η αξιολόγηση θα συνδυαστεί με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πάνω στα νέα προγράμματα σπουδών, πολλά εκ των οποίων θα εισαχθούν από τη νέα χρονιά.

– Κύρια πρόσωπα της αξιολόγησης, πλην του συλλόγου διδασκόντων, θα είναι ο διευθυντής κάθε σχολικής μονάδας και ο σχολικός σύμβουλος (ή σύμβουλος εκπαίδευσης, όπως πιθανόν θα ονομαστεί).

Οι βασικοί άξονες της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου των σχολείων θα είναι οι εξής:

1. Διεπιστημονικές δραστηριότητες και διαθεματική προσέγγιση: Θα κριθεί η επιτυχία των σχολείων στη διαθεματικότητα, η οποία θα διατρέχει τη φιλοσοφία των νέων προγραμμάτων σπουδών. Ενδεικτικά, το ΙΕΠ επεξεργάζεται προγράμματα, τα οποία θα εφαρμοστούν πιλοτικά από τον προσεχή Σεπτέμβριο στους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, στα οποία οι τρεις φυσικές επιστήμες (φυσική, χημεία και βιολογία) θα διδάσκονται μαζί. Επίσης, θα ενθαρρυνθεί η διδασκαλία «παράδοξες συμπράξεις» μαθημάτων όπως τα μαθηματικά και η λογοτεχνία.

2. Τα μαθησιακά αποτελέσματα, οι επιδόσεις των μαθητών: Η αποτύπωση των βαθμών θα βοηθήσει το υπουργείο να αποκτήσει πλήρη εικόνα, ώστε να υπάρξουν παρεμβάσεις και ένα οργανωμένο σχέδιο βελτίωσης της κατάστασης. Σαφώς τα σχολεία δεν θα κατηγοριοποιηθούν με βάση τις επιδόσεις των μαθητών, τις οποίες άλλωστε επηρεάζει όχι μόνο η προσπάθεια και το έργο των εκπαιδευτικών αλλά και το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο κάθε περιοχής.

3. Η φοίτηση των μαθητών: Σαφώς και δεν είναι πρόβλημα η μαθητική διαρροή –κυρίως εντοπίζεται σε ομάδες όπως πρόσφυγες και Ρομά–, ωστόσο είναι υπαρκτό σε διάφορες περιοχές. Παράλληλα, αναζητείται νέο πλαίσιο απουσιών ώστε να μην αδειάζουν τα λύκεια την άνοιξη, από τους μαθητές που μένουν σπίτι ή πηγαίνουν μόνο φροντιστήριο, καθώς προετοιμάζονται για τις εξετάσεις. Το σημερινό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα για 114 ωριαίες απουσίες, δηλαδή 19 ημέρες ετησίως. Το προηγούμενο έδινε τη δυνατότητα για 65 αδικαιολόγητες απουσίες, αλλά οι γονείς, με χρήση δικαιολογητικών από γιατρούς, το είχαν καταστρατηγήσει. Από το υπουργείο θεωρείται ότι απαιτείται και μεγαλύτερη επιτήρηση της διαδικασίας.

4. Το κλίμα στο σχολείο: Το βάρος θα δοθεί σε κρίσιμα ζητήματα όπως ο σχολικός εκφοβισμός, αλλά και στις σχέσεις των εκπαιδευτικών με τους μαθητές αλλά και των εκπαιδευτικών με τους γονείς. Το βασικό ερώτημα, στο οποίο θα κληθεί να αξιολογηθεί κάθε σχολείο, είναι εάν οι μαθητές θέλουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα με κέφι, είναι ευχαριστημένοι από το κλίμα του σχολείου. Πώς θα συμβεί αυτό; Εάν το σχολείο αναπτύσσει τις δεξιότητες και τις κλίσεις των μαθητών, εάν καταφέρνει να εμπλέξει τα παιδιά στην εκπαιδευτική διαδικασία.

5. Η υλικοτεχνική υποδομή: Η αποτύπωση των ελλείψεων θα συμβάλει στην κάλυψή τους. Επίσης, σημαντική είναι η αναβάθμιση των κομπιούτερ και η απόκτηση σύγχρονου εποπτικού υλικού.

6. Η σχέση του σχολείου με την κοινωνία και την περιοχή: Η εξωστρέφεια κάθε σχολείου αποτυπώνεται μέσα από δράσεις του σχολείου που αφορούν αντικείμενα, project, εστιασμένα στην τοπική κοινωνία. Ενδεικτικά, πριν από το 2016 υπήρχαν τα δίωρα για δραστηριότητες στα οποία τα σχολεία μπορούσαν να μελετήσουν την τοπική ιστορία με εργασίες και επιτόπιες επισκέψεις, να αναδείξουν τα τοπόσημα της πόλης τους, να στήσουν θεατρικές ομάδες και να δείχνουν το έργο τους.Βασικός κρίκος της αξιολόγησης θα είναι οι σχολικοί σύμβουλοι που θα επιλεγούν έως τον Ιούνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπολογίζεται να επιλεγούν περίπου 800 σύμβουλοι, οι οποίοι θα λειτουργούν ως το «εξωτερικό μάτι» της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΕΠ κ. Γιάννης Αντωνίου, θα υπάρχει ένας συντονιστής σχολικών συμβούλων σε κάθε Περιφέρεια, ενώ οι σχολικοί σύμβουλοι θα επιδιώκεται να έχουν καθημερινή επικοινωνία-καθοδήγηση με τα σχολεία της αρμοδιότητάς τους. Μάλιστα, το γραφείο τους, με τη γραμματειακή υποστήριξη, θα βρίσκεται σε ένα από τα σχολεία αρμοδιότητάς τους. Οι σχολικοί σύμβουλοι θα έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν στην τάξη την ώρα του μαθήματος, και όπως τόνισε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, «όχι για έλεγχο αλλά για υποβοήθηση του εκπαιδευτικού έργου».

Απάντηση