«Έμφραγμα» από αιτήσεις εκπαιδευτικών

Πάνω από 150.000 εκπαιδευτικοί θα διεκδικήσουν μία από τις 5.250 θέσεις νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών, οι οποίοι θα διοριστούν από το επόμενο σχολικό έτος.

Οι υποψήφιοι κάνουν καθημερινά ουρές στις αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης για να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους, με αποτέλεσμα το υπουργείο Παιδείας να πηγαίνει τη διαδικασία από παράταση σε παράταση.

Την ίδια στιγμή, οι υπάλληλοι των διευθύνσεων εκπαίδευσης διαμαρτύρονται, καθώς, όπως λένε, «βιώνουμε μια άνευ προηγουμένου εργασιακή και ψυχολογική πίεση η οποία επιδεινώνεται καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο».

Ειδικότερα, η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων για τον διορισμό ολοκληρώθηκε για τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς, και σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» αίτηση υπέβαλαν περίπου 45.000 υποψήφιοι. Ωστόσο, «τρέχει» η διαδικασία για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για την οποία η αρχική προθεσμία ολοκληρωνόταν στις 4/3. Αρχικά δόθηκε παράταση έως τις 6/3, ενώ χθες υπήρξε και νέα παράταση έως τις 13/3.

Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα πορεία, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ) Σάββας Φωτιάδης, εκτιμάται ότι πάνω από 100.000 καθηγητές θα υποβάλουν αίτηση διορισμού. Καθημερινά οι υπάλληλοι των κατά τόπους αρμόδιων διευθύνσεων εκπαίδευσης δέχονται περίπου 600 με 700 αιτήσεις.

Το σύστημα θα επιβαρύνει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για θέσεις αποφοίτων τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για τον λόγο αυτό δόθηκε παράταση στην προθεσμία έως τις 17/3 ενώ έληγε στις 13/3. Και να σημειωθεί ότι μετά την παραλαβή των αιτήσεων – δικαιολογητικών, θα πρέπει να γίνει η καταχώριση στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού (ΟΠΣΥΔ) και ο απαραίτητος έλεγχός τους.

Σε επιστολή του προς την ηγεσία του υπ. Παιδείας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας αναφέρει ότι «η κατάσταση στην πλειονότητα των διευθύνσεων εκπαίδευσης της χώρας και κυρίως της Αττικής, οι οποίες εκ των πραγμάτων επωμίζονται το μεγαλύτερο φορτίο, είναι απελπιστική. Οι λιγοστοί υπάλληλοι των υποστελεχωμένων υπηρεσιών υπερβάλλουν εαυτούς καθώς υποχρεούνται αφενός να εξυπηρετήσουν δυσανάλογο αριθμό αιτούντων και αφετέρου να διεκπεραιώσουν και τα τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα, κάτω από αντίξοες σε πολλές περιπτώσεις συνθήκες εργασίας. Συνθήκες ακαταλληλότητας κτιρίων, έλλειψης καθαριότητας σε εποχή έξαρσης των μεταδοτικών ιώσεων και απουσίας υλικοτεχνικής υποδομής. Δημιουργείται έτσι μια εκρηκτική ατμόσφαιρα εις βάρος των υπαλλήλων με άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους και έχει παρατηρηθεί περίπτωση συναδέλφου που οδηγήθηκε στο νοσοκομείο».

Ο σύλλογος μεταξύ άλλων ζητεί επίσπευση της έγκρισης των υπερωριών των υπαλλήλων, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη αποζημίωσή τους και την άμεση συγκρότηση συνεργείων με αντικείμενο την καταχώριση των δικαιολογητικών και την καταβολή σε αυτούς ειδικής αποζημίωσης.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Απάντηση