Κορονοϊός: Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ εξηγεί γιατί έπρεπε να κλείσουν τα σχολεία

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση για κλειστά σχολεία, ανέφερε ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, έχουν πιθανότητα να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον κορονοϊό.

«Ο κορονοϊός για να δημιουργήσει προβλήματα πρέπει να κατέβει στους πνεύμονες καθώς δεν είναι σαν το κοινό κρυολόγημα, αλλά ένα είδος πνευμονίας» ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Δημόπουλος, μίλησε για τη συμπτωματολογία του κορονοϊού και τις ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο. Όπως εξήγησε, «είναι σύνηθες να δημιουργήσει κάποια βλάβη που συνήθως είναι πολύ ήπια και δεν φαίνεται σε ακτινογραφία στους πνεύμονες».

Η δύσπνοια είναι «καμπανάκι» για δημιουργία πνευμονίας, όμως είναι κάτι που θεραπεύεται στην πλειονότητα. Όσοι έχουν ενδείξεις πνευμονίας, χρειάζονται νοσηλεία αλλά δεν εκδηλώνουν όλοι το ίδιο σοβαρά συμπτώματα.

Το 85% των ασθενών που νόσησαν είχαν ήπια συμπτώματα, ένα 15% χρειάζεται νοσηλεία, ενώ μόνο το 5% αφορά τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και χρειάζεται ΜΕΘ.

Το σκεπτικό για τα μέτρα, εκ των οποίων είναι και τα κλειστά σχολεία, στηρίζεται σε δύο παράγοντες, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο:

– Ο πρώτος παράγοντας είναι ότι και τα μικρά παιδιά, ηλικίας κάτω των 10 ετών, έχουν πιθανότητα να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό. Παρόλο που στην πλειοψηφία θα έχουν ήπια έως και ελάχιστα συμπτώματα, τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να τηρήσουν τους κανόνες ατομικής ευθύνης, όπως το να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους.

-Ο δεύτερος παράγοντας είναι ο αριθμός των περιπτώσεων που υπάρχουν στην κοινότητα, δηλαδή οι ενδείξεις διασποράς της λοίμωξης στην κοινότητα.

Απάντηση