Κλειστά σχολεία έως Ιούνιο δείχνουν τα 800 ευρώ σε εργαζόμενους έως 15 Ιουνίου

Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν πρόκειται να έρθει πριν από τις αρχές του καλοκαιριού.

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας – κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των ειδικών υγείας – να παραταθεί η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων έως τις 10 Μαΐου είναι ένα ακόμα δείγμα πως η επιστροφή στην κανονικότητα δεν πρόκειται να έρθει νωρίτερα από τις αρχές του καλοκαιριού.

Όπως έγραψε, άλλωστε, το newsit.gr, τούτο μαρτυρά και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης το “800άρι” για εργαζομένους και επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους να καλύψει κατ’ αντιστοιχία με το διάστημα 15/3-30/4 όχι μόνο τον Μάιο, αλλά και το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου.

Τότε υπολογίζεται πως, εάν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες εξελιχθούν ομαλά με την επιδημιολογική καμπύλη, θα δοθεί η δυνατότητα για την άρση των περιοριστικών μέτρων που θα περάσει από διάφορα στάδια έως ότου φτάσει εκεί.

Κατευθείαν για Πανελλήνιες 2020

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να διεξαχθούν απευθείας οι πανελλαδικές εξετάσεις και να μην ανοίξουν ξανά για τη φετινή χρονιά. Ούτως ή άλλως, η ανακοίνωση της εξεταστέας ύλης την Πέμπτη από το υπουργείο Παιδείας, επίσης, φανερώνει πως το ενδεχόμενο είναι εξαιρετικά πιθανό και όλοι, καθηγητές, μαθητές και γονείς, οφείλουν να είναι έτοιμοι γι’ αυτό.
Όπως διαμηνύουν οι αρμόδιοι, όλα εξαρτώνται από τις εισηγήσεις των ειδικών της υγείας. Και από αυτές τις εισηγήσεις θα κριθεί και ο ακριβής χρόνος των πανελλαδικών εξετάσεων, με το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας να είναι η διεξαγωγή τους όσο το δυνατόν πιο κοντά στον προγραμματισμένο χρόνο.

Είτε, δηλαδή, στα τέλη Ιουνίου είτε στις αρχές Ιουλίου. Όμως, εάν χρειαστεί, αναλόγως με την εξέλιξη της πανδημίας, θα γίνουν και το Σεπτέμβριο. Το μόνο βέβαιο είναι – πάντα σύμφωνα με όσα λέγονται από το υπουργείο Παιδείας – πως δεν υπάρχει θέμα μη διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων.

Το μητρώο ασθενών με κορονοϊό Βήμα προς την… «απελευθέρωση» συνιστά πάντως και μία ακόμη καινοτομία που υλοποίησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για το μητρώο ασθενών με κορονοϊό, το οποίο αποτελεί πλέον το σημείο αναφοράς για τα κρούσματα, προκειμένου όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για την πανδημία να βρίσκονται άμεσα στη διάθεση των εμπλεκόμενων φορέων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το μητρώο θα βοηθήσει στη νοσηλεία όσων προσβλήθηκαν ή θα προσβληθούν από τον ιό, αλλά κυρίως θα παρέχει στο κράτος τα κατάλληλα εργαλεία για να διαχειριστεί σε βάθος χρόνου την πανδημία, λαμβάνοντας εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα.
Πρακτικά, δηλαδή, εξασφαλίζεται με το μητρώο η αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα στον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, ενώ με την τηλεσυμβουλευτική που επίσης βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο θ’ απλοποιηθεί η επικοινωνία γιατρού και ασθενούς. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη δημιουργία του μητρώου ασθενών ήταν η πρώτη που υπογράφηκε ηλεκτρονικά, εγκαινιάζοντας μία ακόμη καινοτομία για το «Ψηφιακό Δημόσιο», εκμηδενίζοντας το χρόνο έκδοσης και απλοποιώντας τη διαδικασία.

πηγή

 

Απάντηση