Ερωτηθείς το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για σταδιακή άρση των μέτρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε στον ΑΝΤ1 ότι «έχουμε ξεκινήσει εδώ και ημέρες, κατ΄ εντολή του πρωθυπουργού, να επεξεργαζόμαστε το σενάριο μιας αργής, σταδιακής και μακρόσυρτης αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων.
Για όλα αυτά, πριν από τις 27 Απριλίου, οπότε λήγουν οι ισχύοντες περιορισμοί, θα ενημερωθούν οι πολίτες για να ξέρουμε όλοι τι θα συμβεί».
«Αυτή θα είναι πιο δύσκολη διαδικασία σε σχέση με τον περιορισμό στις μετακινήσεις, καθώς πρέπει να πειστούν κάποιοι ότι πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους μια εβδομάδα παραπάνω σε σχέση με το να κλειστούν όλοι στο σπίτι τους» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας σκιαγραφόντας τις σκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου.
Για τη λειτουργία των σχολείων, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «όλοι τείνουν σε ένα σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε κι εμείς. Σκεπτόμαστε σενάρια σταδιακής επανόδου των σχολείων όλων των βαθμίδων σε λειτουργία. Το σίγουρο είναι ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνουν το καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο».
Οι κρίσιμες παράμετροι για τον Μάιο και την άρση των μέτρων
Η χαλάρωση των μέτρων θα κριθεί τον Μάιο με βάση τον δείκτη της μεταδοτικότητας R0 αλλά και με άλλες τρεις παραμέτρους που ήδη βρίσκονται στο μικροσκόπιο όλων.
Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας είπε πως η ομάδα των εμπειρογνωμόνων συζητά το θέμα της χαλάρωσης των μέτρων με την κυβέρνηση. «Ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι το R0, η μείωση της μεταδοτικότητας στο γενικό πληθυσμό, που έχει πέσει κάτω από 1» ανέφερε ο καθηγητής.
Εκτός από τον δείκτη αυτό, σημαντική παράμετρος που θα κρίνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης είναι η αντοχή του συστήματος υγείας. Μια παράμετρος που υποτιμήθηκε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που σημειωτέον είχαν δυνατά συστήματα υγειας σε σχέση με την Ελλάδα, και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τις δραματικές σκηνές που καταγράφηκαν με τις εκατόμβες νεκρών ημερησίως και την κατάρρευση των επαγγελματικών υγείας.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το συστημα υγείας άντεξε επειδή κερδήθηκε σημαντικός χρόνος για την προετοιμασία του σε κλίνες και προσωπικό. Από το τέλος Φεβρουαρίου μέχρι και τις αρχές Απριλίου αναπτύχθηκαν τουλάχιστον 200 κλίνες ΜΕΘ για να αντιμετωπιστεί η πανδημία και να εξασφαλιστεί η νοσηλεία των ασθενών με σοβαρη λοίμωξη.
Αναφορικά με την αντοχή του ΕΣΥ, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως «υπάρχει ευτυχώς αντοχή στο σύστημα υγείας και εγιναν ακόμα περισσότερες ενέργειες και ενδυναμώθηκε ακόμα περισσότερο».
Άλλος μείζων παράγοντας είναι ο έλεγχος των πιθανών εστιών επιδημικής έξαρσης, των εστιών αναζωπύρωσης του ιού, όπως τις προσδιόρισε ο κ. Τσιόδρας. Εστίες που θα βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων αποτελούν όλοι οι χώροι υπέρ-μετάδοσης του ιού, όπως οι οικισμοί Ρομά, τα Κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι Μονάδες Χρονίων παθήσεων κα.
Ο κίνδυνος που υπάρχει σε αυτούς τους χώρους είναι η ταχύτατη εξάπλωση σε πληθυσμούς ευπαθείς που οδηγούνται συνήθως σε νοσηλεία, αλλά και η εξάπλωση εκτός αυτών μέσω του προσωπικού.
Παράλληλα, με τον έλεγχο σε αυτές τις πιθανές εστίες επιδημίας θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε διάφορες περιοχές της χώρας από το προσωπικό των κινητών μονάδων που ήδη στελεχώνονται και ετοιμάζονται για τις δειγματοληψίες μετά το Πάσχα. «Όσο λιγότερα κρούσματα έχεις, όσο πλησιάζεις αυτούς τους μικρούς αριθμούς, τόσο καλύτερα μπορεί να ελέγξεις τέτοιες εστίες αναζωπύρωσης του ιού» διευκρίνισε την Τρίτη ο κ. Τσιόδρας.
Τέταρτος κρίσιμος παράγοντας για την άρση των μέτρων είναι η ανοσία, που αποτελεί ταυτόχρονα και έναν αστάθμητο παράγοντα επί του παρόντος. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανοσία του πληθυσμού, με δεδομένο τον μικρό αριθμό σοβαρών κρουσμάτων. Ωστόσο, ο καθηγητής Τσιόδρας εκτίμησε πως θα ειναι καλύτερη η εικόνα για το επίπεδο ανοσίας στο τέλος Μαΐου.
«Είναι μία δυναμική κατάσταση. Αν δεις και ξεφεύγει η κατάσταση, επανέρχεσαι σε μέτρα. Και αυτό θα δούμε να γίνεται με αυτό τον ιό, μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο. Και γιατί θα γίνεται αυτό; Για να προστατεύσεις το σύστημα υγείας και για να χτίσεις σιγά-σιγά τη συλλογική ανοσία» περίεγραψε ο κ. Τσιόδρας ουσιαστικα πως θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα.