Χωρίς εξετάσεις θα περνούν οι απόφοιτοι των Προτύπων Γυμνασίων στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ύστερα από τις αντιδράσεις που υπήρξαν, οι οποίες έφτασαν μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο, η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως αποφάσισε να αποσύρει το επίμαχο άρθρο 18 του πολυνομοσχεδίου που βρίσκεται προ των πυλών της Βουλής, και το οποίο προβλέπει εξετάσεις – στα τέλη Ιουνίου – εισαγωγής στα Πρότυπα Λύκεια.
Στις εξετάσεις αυτές θα μπορούσαν να πάρουν μέρος και οι απόφοιτοι των Πρότυπων Γυμνασίων αλλά και οι απόφοιτοι των συμβατικών Γυμνασίων. Από την άλλη, παραμένουν οι εξετάσεις για την εισαγωγή των αποφοίτων Δημοτικού στα Πρότυπα Γυμνάσια.
Ειδικότερα, το άρθρο 18 ορίζει ότι «η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ) και γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων». Το άρθρο αυτό αποσύρεται.
Σήμερα λειτουργούν 24 Πειραματικά Δημοτικά, 27 Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια και 9 Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια. Σύμφωνα με απόφαση της υπουργού παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως, από το σχολικό έτος 2020-2021 θα λειτουργούν 24 Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία, 14 Πειραματικά Σχολεία Γυμνάσια και Λύκεια και 24 Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια.
Δηλαδή θα αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των Προτύπων και Πειραματικών σχολείων από 60 σε 62, και θα υπάρξει εσωτερική ανακατανομή των σχολείων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια από 27 θα μειωθούν σε 14, και τα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια από 9 θα αυξηθούν σε 24.
Η απόφαση αύξησης του αριθμού των Προτύπων συνδυάζεται με τις εξετάσεις διεξαγωγής στα Πρότυπα Γυμνάσια και στα Πρότυπα Λύκεια.
Ωστόσο, το άρθρο 18 προβλέπει εξετάσεις μετάβασης στο Πρότυπο Λύκειο και για τους μαθητές που φοιτούν σήμερα στα Πρότυπα Γυμνάσια. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των γονέων των μαθητών των Πρότυπων Γυμνασίων, οι οποίοι ανέφεραν ότι υπάρχει ενδεχόμενο κάποιος μαθητής να μην καταφέρει να περάσει τις εξετάσεις και να αναγκαστεί να αλλάξει σχολικό περιβάλλον. Επίσης, επιχείρημα των γονέων είναι ότι όταν εισήχθησαν τα παιδιά στην Α’ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου δεν γνώριζαν τα περί εξετάσεων για την μετάβαση στο Πρότυπο Λύκειο.
Στην άλλη πλευρά (υπέρ των εξετάσεων μετάβασης στο Πρότυπο Λύκειο), το επιχείρημα είναι ότι δημιουργείται ένα νέο δίκτυο σχολείων με αύξηση του αριθμού των Πρότυπων Λυκείων. Ως εκ τούτου η νέα αρχή σηματοδοτεί άνοιγμα των σχολείων αυτών σε όλους τους ενδιαφερόμενους μαθητές. Δηλαδή, με βάση το άρθρο 18 θα μπορούν να δώσουν εξετάσεις για εισαγωγή στην Α’ Τάξη του Πρότυπου Λυκείου τον Σεπτέμβριο του 2020 και μαθητές που έχουν αποφοιτήσει από συμβατικά Γυμνάσια.
Τέλος, η απόσυρση του άρθρο 18 οδηγεί και σε απόσυρση της ρύθμισης για αλλαγή ιστορικών Πειραματικών Σχολείων (π.χ. του ΕΚΠΑ στην οδό Σκουφά) σε Πρότυπα και άρα και οι μαθητών των σχολείων αυτών θα μεταβούν στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα χωρίς εξετάσεις.