Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους των φοιτητών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου η απόφαση της Διοίκησης να κόψει όλες τις δια ζώσης Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Η απόφαση έγινε γνωστή όταν φοιτητές του ΕΑΠ που προσπαθώντας να εγγραφούν στις θεματικές ενότητες για το νέο έτος ανακάλυψαν ότι πλέον δεν υπάρχει επιλογή για δια ζώσης συναντήσεις.
Ήδη στα φόρουμ των φοιτητών αλλά και στις ομάδες τους στα σάοσιαλ μίντια είναι μεγάλες οι αντιδτράσεις και προαναγγέλονται νομικες διεκδικήσεις καθώς όπως αναφέρουν φοιτητές: «η κατάργηση των διαζώσης ΟΣΣ μοιάζει αυθαίρετη, καταστρατηγεί την σύμβαση με την οποία δεσμευτήκαμε με το ΕΑΠ και δεν έχει καν το «αντιστάθμισμα» των μειωμένων διδάκτρων». Υπάρχουν μάλιστα και φοιτητές οι οποίοι δηλώνουν ότι θα αναγκαστούν να διακόψουν τις σπουδές τους στη μέση.
Επιπλέον ένα θέμα που τίθεται έντονα από τους φοιτητές είναι το ότι ενώ το ΕΑΠ με την κατάργηση των δια ζώσης ΟΣΣ εξοικονομεί σημαντικό κόστος, δεν αντισταθμίζει αυτό το όφελος στα δίδακτρα των φοιτητών. Μάλιστα εν μέσω κορωνοϊού ανακοινώθηκε ότι ο τρόπος πληρωμής των διδάκτρων αλλάζει.
Η οικονομική πολιτική έναντι των φοιτητών άλλαξε, όχι προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσής τους, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά απεναντίας τους γίνεται πιο πιεστική καθώς ζητούνται προκαταβολικά τα δίδακτρα του επόμενου διδακτικού έτους 2020-2021 από τον Ιούνιο!
Καλούνται δηλαδή να πληρώσουν οι φοιτητές χωρίς να γνωρίζουν καν αν θα έχουν περάσει τις φετινές εξετάσεις. Καθώς όσοι δεν περάσουν στις εξετάσεις του Ιουνίου, έχουν τη δυνατότητα να τις επαναλάβουν στα τέλη Ιουλίου, ωστόσο θα πρέπει ήδη να έχουν πληρώσει δυο από τις τρεις δόσεις των μαθημάτων του επόμενου έτους.
Με ένα E-mail ενημέρωσε το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο τους φοιτητές του ότι πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση από τον Ιούνιο και την τελευταία τον Αύγουστο! Μέχρι τώρα, η πληρωμή γινόταν από τον Αύγουστο και έως τα τέλη Ιανουαρίου και μάλιστα σε 6 δόσεις, αντί για τρεις.
Επιπλέον αυξάνονται και τα απαιτούμενα μόρια (από 29 σε 34) των κοινωνικών κριτηρίων για την εξασφάλιση υποτροφίας.
Το thebest.gr αναζήτησε επίσημες απαντήσεις στα ερωτήματα-καταγγελίες των φοιτητών και συνομίλησε με τον Πατρινό Διευθυντή Διοικητικών Υπηρεσιών του ΕΑΠ, Ηλία Γκοτσόπουλο.
Ως προς την αντικατάσταση των Ο.Σ.Σ. με εξ αποστάσεως ηλεκτρονικά μαθήματα ο κ. Γκοτσόπουλος ότι η απόφαση ελήφθη λόγω των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Όπως μας είπε, κανείς δεν γνωρίζει από τώρα πώς θα είναι τα πράγματα το φθινόπωρο και τον χειμώνα στο επίπεδο της πανδημίας κι έτσι το ΕΑΠ επέλεξε από τώρα να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις. Σε αυτές συνέτεινε, όπως επισημαίνει, και το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία εξεύρεσης αιθουσών ανά την Ελλάδα καθώς, όπως αναφέρει, τα άλλα Πανεπιστήμια χρειάζονται περισσότερες αίθουσες για τα δικά τους μαθήματα και δυσκολεύονται να τις ενοικιάσουν στο ΕΑΠ.
«Στην παρούσα φάση κανένα ΑΕΙ δεν νοικιάζει αίθουσες γιατί ενδεχομένως να τις χρειαστεί προκειμένου να βάζει λιγότερους φοιτητές σε κάθε δικό του αμφιθέατρο. Παράλληλα αυτή μας η απόφαση βοηθάει οικονομικά και τους φοιτητές μας καθώς δεν θα χρειάζεται να ταξιδεύουν, ενδεχομένως και να διανυκτερεύουν σε άλλες πόλεις, για να παρακολουθήσουν τις Ο.Σ.Σ.», υποστήριξε ο κ. Γκοτσόπουλος. Υποστήριξε μάλιστα ότι δεν θα πρέπει να μένουν εντυπώσεις αναθεώρησης της απόφασης στην περίπτωση που η υπόθεση του κορωνοϊού πάει εξαιρετικά καλά στην πορεία. Πρόσθεσε όμως ότι το μέτρο είναι προσωρινό, για την ερχόμενη δηλαδή ακαδημαϊκή χρονιά, και δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.
Απαντώντας στο ερώτημα με τις δόσεις σε σχέση με την μεγάλη εξοικονόμηση που θα έχει το ΕΑΠ από τη μη ενοικίαση αιθουσών και πληρωμή καθηγητών, ο κ. Γκοτσόπουλος σημείωσε ότι οι δόσεις ήταν ουσιαστικά 5 και με την παράταση έφθαναν τις 6 και τώρα θα πάνε στις 4 αφού αναμένεται να ληφθεί σχετική απόφαση (αύξησή τους κατά μία από 3 που έχει ανακοινωθεί επίσημα) από την Διοικούσα την Παρασκευή. Επίσης, πρόσθεσε, με τις πιστωτικές κάρτες που είναι, όπως αναφέρει, ο μεγαλύτερος όγκος των πληρωμών, οι δόσεις από 8 πάνε στις 12 άτοκες.
Τέλος ως προς την αύξηση των μορίων που απαιτούνται για την εξασφάλιση υποτροφίας ο κ. Γκοτσόπουλος υποστηρίζει ότι το θέμα των υποτροφιών είναι μια δυναμική διαδικασία που εξαρτάται από τον αριθμό όσων κάνουν αίτηση. «Πέρυσι δόθηκαν περίπου 2,4εκ. για τις υποτροφίες, πάνω κάτω το ίδιο ποσό θα δοθεί και την επόμενη χρονιά. Επίσης θεσπίσουμε κοινωνικά κριτήρια για ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως άστεγοι, απεξαρτημένους, άτομα που βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο κ..α. Έχουμε στοχευμένη κοινωνική δράση. Έχουμε την πρόθεση να τις κρατάμε ψηλά, αλλά δεν μπορούν να παίρνουν κάποιοι υποτροφίες για όλες τις σπουδές τους, πρέπει να πάρουν και άλλοι», δηλώνει μεταξύ άλλων.
Πηγή: TheBest.gr