Ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα αποτελέσματα για τα Erasmus Mundus Κοινά Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, σύμφωνα με την πρόσκληση υποβολής προτάσεων Erasmus+ Βασική Δράση 1 (ΚΑ1) του 2020. Συνολικά εγκρίθηκαν 40 μεταπτυχιακά προγράμματα, στα οποία μετέχουν ως εταίροι και ελληνικά Πανεπιστήμια, ενώ η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. ανέρχεται στα 160,8 εκατομμύρια ευρώ.
Η πρόσφατη μελέτη του Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) για τον αντίκτυπο του COVID-19 στη λειτουργία των κοινών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Erasmus Mundus, που πραγματοποιήθηκε με σκοπό την υποστήριξη των κοινοπραξιών Πανεπιστημίων, αναφέρεται στα προβλήματα, τις λύσεις και τις καλές πρακτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι στιγμής, παρέχοντας ταυτόχρονα πληροφορίες σχετικά με τα πιθανά σενάρια που εξετάζουν οι κοινοπραξίες για το ακαδημαϊκό έτος 2020/2021.
Tα Erasmus Mundus Κοινά Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών είναι ολοκληρωμένα διεθνή προγράμματα σπουδών υψηλού επιπέδου 60, 90 ή 120 πιστωτικών μονάδων ECTS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Πιστωτικών Μονάδων), που υλοποιούνται από διεθνείς Ομίλους Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης και –κατά περίπτωση– από άλλους εκπαιδευτικούς και/ή μη-εκπαιδευτικούς φορείς εταίρους με ιδιαίτερη εμπειρία και ενδιαφέρον στα πεδία σπουδών/επαγγελματικούς τομείς, οι οποίοι καλύπτονται από το κοινό πρόγραμμα.
Η επιτυχής ολοκλήρωση ενός EMKMΠ οδηγεί είτε στην απονομή ενός κοινού μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (ένας ενιαίος τίτλος ο οποίος απονέμεται από τουλάχιστον 2 Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης από δύο διαφορετικά Ιδρύματα χωρών του Προγράμματος και τα οποία αναγνωρίζονται πλήρως στις εν λόγω χώρες), είτε στην απονομή πολλαπλών τίτλων σπουδών (τουλάχιστον δύο τίτλων σπουδών από Ιδρύματα δύο διαφορετικών χωρών του Προγράμματος και τα οποία αναγνωρίζονται πλήρως στις εν λόγω χώρες).
Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα εδώ.
Διαβάστε τη μελέτη για τον αντίκτυπο του COVID-19 εδώ.