Πως μπορούμε να νικήσουμε την κατάθλιψη

Όποια,-ο(ς) έχει βιώσει κατάθλιψη ξέρει πόσο έντονο μπορεί να είναι. Περισσότερο από απλώς μια πεσμένη διάθεση, μπορεί να σε κάνει να στερέψεις από κάθε αίσθηση παρακίνησης ή ελπίδας. Μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πως οτιδήποτε ακουμπάς μαραίνεται. Ο ύπνος σου, το φαγητό, οι συνήθειες και η κοινωνικότητά σου μπορούν να επηρεαστούν πολύ αρνητικά από αυτό. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ελπίδα.

Μέσα από τη μεγαλύτερη κατανόηση της ψυχοπαθολογίας της κατάθλιψης, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν κάποιες φορές να την αντιμετωπίσουν με φυσικό τρόπο.

 

Ο διαλογισμός είναι πολύ δημοφιλής ”θεραπεία” και συχνά ένας ασφαλής δρόμος για να πάρεις. Παρόλαυτα δεν είναι ο μόνος. Υπάρχει πληθώρα τρόπων για να καταπολεμήσεις την κατάθλιψη με φυσικό τρόπο, χωρίς φάρμακα.

Κατάθλιψη και ύπνος

Το να βιώνεις κατάθλιψη μπορεί να κάνει πολύ δύσκολο το να κοιμηθείς καλά. Αναλόγως με το τι τύπου κατάθλιψη περνάς, μπορεί να υπάρχει υπερβολικός ή πολύ λίγος ύπνος. Μπορεί να μη σε παίρνει ο ύπνος, και να ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου αναμοχλεύοντας τη ζωή σου και τις αποφάσεις σου. Από την άλλη, μπορεί να νιώθεις ότι ο ύπνος είναι η μόνη ασφαλής φωλιά που διαθέτεις.

Ο αποτελεσματικός και υγιής ύπνος, απαιτεί υγιείς συνήθειες ύπνου.

Απόκτησε μία συγκεκριμένη ώρα που πηγαίνεις για ύπνο και ξυπνάς και ακολούθησέ αυτή τη διαδικασία, για αρκετό χρονικό διάστημα. Μπορείς να το συνδυάσεις με κάποια συγκεκριμένη ρουτίνα, μια ακολουθία κινήσεων και δραστηριοτήτων που κάνεις πριν κοιμηθείς, όπως την προσωπική υγιεινή, ένα ντουζ, ένα ημερολόγιο με 3 πράγματα της ημέρας που ήταν σημαντικά για εσένα.

Στόχευσε κάπου ανάμεσα στις 6 (αν κοιμάσαι και μεσημέρι) με 8 ώρες συνεχούς ύπνου για κάθε βράδυ. Και μην ξεχάσεις όταν σηκωθείς, να στρώσεις το κρεβάτι σου!

 

Φροντίδα διατροφικών συνηθειών

Όπως λένε, «Είσαι ό,τι τρως». Αν το σώμα σου δεν προσλαμβάνει τα σωστά θρεπτικά συστατικά, μπορεί να μπεις σε μία καταθλιπτική αίσθηση.  Ένα υγιές σώμα σημαίνει και υγιές πνεύμα. Θα ήταν καλό να τρέφεσαι με μία ισορροπημένη δίαιτα που τα περιλαμβάνει όλα: φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνη και υδατάνθρακες. Είναι επίσης σημαντικό να πίνεις πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το σώμα σου θα είναι ικανοποιημένο και θα το νιώθεις όλη την ώρα! Για αυτό υπάρχουν εφαρμογές στο κινητό που μπορούν να σε βοηθήσουν να καταγράφεις το φαγητό και το νερό που προσλαμβάνεις καθημερινά.

Διαλογισμός

Όταν νιώθεις καταθλιπτικά μπορεί συχνά να νιώθεις σαν ένας φυλακισμένος του ίδιου σου του μυαλού. Είναι εύκολο να δοκιμάσει κανείς να παλέψει ενάντια στις σκέψεις του. Μπορεί, όμως, τελικά να αποτελεί μία μάταιη κίνηση.  Όσο περισσότερο προσπαθείς να αντισταθείς σε αυτές τις σκέψεις, τόσο περισσότερο μπορούν να δυναμώσουν.

Ο διαλογισμός με σκοπό την ενσυνειδητότητα είναι μία πρακτική που αξίζει κανείς να δοκιμάσει. Περιλαμβάνει την παρατήρηση των σκέψεων χωρίς καμία κριτική.

Υπάρχουν πολλά βίντεο στο YouTube με πολλούς εναλλακτικούς τρόπους από το μέτρημα της αναπνοής μέχρι καθοδηγούμενους διαλογισμούς με συγκεκριμένους στόχους ή διαδρομές. Προσωπικά είμαι υπέρμαχος της εστίασης στην αναπνοή. Εστιάζοντας και μόνο στην αναπνοή, η προσοχή έρχεται στο εδώ-και-τώρα, στο μέσα, σε εσένα, στο πιο βαθύ και ουσιαστικό κομμάτι σου, στο να σου δώσεις νέα πνοή (εισ-πνοή), δηλαδή έμπνευση!

Μια εισπνοή προηγείται πάντα πριν από κάθε σου κουβέντα.

Δραστηριότητες εκτός σπιτιού – Σύνδεση με την κοινότητα

Όταν βιώνεις κατάθλιψη, μπορεί να θέλεις να κρυφτείς από τον κόσμο. Μπορεί να μοιάζει ότι όλα γύρω σου είναι αποθαρρυντικά και αφιλόξενα.  Παρόλα αυτά, το να είσαι σε εξωτερικό χώρο έχει σημαντικά οφέλη. Για παράδειγμα, το φως του ήλιου μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο αυξάνοντας την ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη σου. Μπορεί, επίσης, να σε κάνει να νιώσεις λιγότερο φυλακισμένη,-ο(ς) μέσα στα προβλήματά σου.

Αντίθετα, μπορεί να σου θυμήσει πόσα μπορεί να σου προσφέρει ο κόσμος και πόσα ακόμη μπορείς εσύ να προσφέρεις στον κόσμο. Μπορεί να γίνεις μέρος της τοπικής κοινότητας αναλαμβάνοντας κάποιες ευθύνες, να ασχοληθείς με τον εθελοντισμό σε κάποια κοινότητα που ταιριάζει με τα ενδιαφέροντά σου και μέσα από την προσφορά να νιώσεις καλύτερα. Σίγουρα κάποια κοινότητα γύρω σου, έχει ανάγκη από τη μοναδικότητά σου και τον πλούτο που έχεις μέσα σου.

Φυσική άσκηση

Αναπόσπαστο κομμάτι για να νικήσεις την κατάθλιψη φυσικά είναι να ασχολείσαι με το σώμα σου. Αρχικά, όπως παρατηρείς τις σκέψεις και τη διάθεσή σου είναι σημαντικό να παρατηρείς και το σώμα σου, το πως το αισθάνεσαι. Το σώμα μας, συχνά μας μιλάει και είναι ένας εξαιρετικός οδηγός. Εμείς το ακούμε;

Η άσκηση είναι βοηθητική και μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα. Αρκεί να βρεις την κατάλληλη κίνηση για εσένα. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι πολύ έντονο. Μπορείς να ξεκινήσεις αργά, με κάποιες βασικές ασκήσεις αεροβικής γυμναστικής το πρωί ή με μια βασική πρακτική ρουτίνα γιόγκα. Όσο εξελίσσεσαι θα είσαι ικανή,-ό(ς) να κάνεις πράγματα τα οποία δεν μπορούσες να κάνεις νωρίτερα.  Όσο περισσότερο γυμνάζεσαι, τόσο το αντιμετωπίζεις σαν κάποιου τύπου θεραπεία. Τέλος, θέλω να ξέρεις ότι η άσκηση, δεν είναι γυμναστήριο.

Άσκηση είναι και τέννις, κολύμπι, περπάτημα στη φύση, χορός… η άσκηση είναι ό,τι φέρνει σε δράση το σώμα σου και το βοηθάει να κινηθεί με τρόπους που δεν κινούταν πριν, το βοηθάει να ακολουθήσει νέα μονοπάτια.

Μόνο εσύ ξέρεις ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ασκηθείς για εσένα! Κάνε την έρευνά σου και ξεκίνησε να δοκιμάζεις. Μπορείς το πρώτο, δεύτερο, τρίτο αντικείμενο, να το παρατήσεις. Μη σε πτοεί. Δεν είναι όλα για όλους. Συνέχισε να προσπαθείς και να δοκιμάζεις.

Ψυχοθεραπεία

Η στιγμή που δίνεις σε εσένα το χώρο και το χρόνο που χρειάζεσαι!

Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο τρόπο για να νικήσει κανείς την κατάθλιψη με φυσικό τρόπο. Οι ειδικοί που έχουν εκπαιδευτεί για τις ψυχικές νόσους μπορούν να βοηθήσουν στο να αναδυθούν όλες αυτές τις αιτίες που κρύβονται εκεί από πίσω. Και ταυτόχρονα να ανακαλύψεις λειτουργικότερους τρόπους να ανταπεξέλθεις στο παρόν σου, και στο μέλλον σου.

Αν νιώθεις ότι πάσχεις από κατάθλιψη, καλό θα ήταν να κλείσεις ένα ραντεβού με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να πετύχεις. Στην ψυχοθεραπεία, έρχεσαι σε επαφή με τον εαυτό σου. Και αυτή η συνάντηση με τον εαυτό όσο φοβιστική κι αν φαντάζει από μακριά, τελικά είναι πιο οικεία από οποιαδήποτε άλλη σχέση. Μπορείς να ξεκινήσεις με το να καταγράφεις τα συναισθήματά σου, ή τις σκέψεις σου και να μελετάς τα μοτίβα που αυτές ακολουθούν.

Το σημαντικό είναι ότι σιγά σιγά συνειδητοποιείς ότι δεν χρειάζεται να είσαι κολλημένη,-ο(ς) στους σκοτεινούς διαδρόμους του μυαλού σου, και ότι η ελπίδα υπάρχει.

Όταν αποφασίσεις να τα βάλεις με την κατάθλιψη, δεν ενδίδεις στην απραξία. Αντίθετα, παραδέχεσαι ότι έχεις (όπως κι αν επιλέγεις να το ονομάσεις:) ένα πρόβλημα, ένα ζήτημα, ένα κομμάτι δυσλειτουργικό που αποφασίζεις να το αντιμετωπίσεις με ώριμο τρόπο. Μπορεί φυσικά να είναι προκλητικό, ειδικά στα πρώτα στάδια.

Ο δρόμος προς το φως είναι πιο φαρδύς και λιγότερο τρομακτικός αν κάνεις αυτά τα πρώτα βήματα.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι ότι δεν είναι ανάγκη να υποφέρεις μόνη,-ο(ς). Εκατομμύρια ανθρώπων παλεύουν με την κατάθλιψη αυτή ακριβώς την στιγμή. Πολλοί από αυτούς θα το κρύψουν γιατί φοβούνται ότι μπορεί να τους κρίνουν. Θυμήσου ότι μπορείς να τους βοηθήσεις όπως και εκείνοι μπορούν να σε βοηθήσουν.

Συγγραφή Άρθρου

Άγγελος Λεβέντης – Ψυχοθεραπευτής

πηγή: https://www.psychology.gr/

Απάντηση