Αιτήσεις για το διεθνή διαγωνισμό της Οικονομικής Ολυμπιάδας

Περίοδος υποβολής αιτήσεων, από 16 Νοεμβρίου 2020 ως 18 Δεκεμβρίου 2020.

 

Τι είναι η Οικονομική Ολυμπιάδα

Η Οικονομική Ολυμπιάδα είναι ένας διεθνής διαγωνισμός οικονομικών γνώσεων που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες λυκείου. Βασίζεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και φιλοδοξεί να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των γνώσεων των μαθητών και των μαθητριών στο πεδίο των οικονομικών.

Η Οικονομική Ολυμπιάδα διεξάγεται κάθε χρόνο στην Τσεχία και τη Σλοβακία, ενώ φέτος θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες.

Στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το ΚΕΦίΜ – Μάρκος Δραγούμης σε συνεργασία με το τσέχικο Ινστιτούτο Οικονομικής Εκπαίδευσης (INEV), διοργανωτή φορέα της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και την υποστήριξη, μεταξύ άλλων φορέων, της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η Οικονομική Ολυμπιάδα έχει ως στόχους:

  • Την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών και των μαθητριών λυκείου για οικονομικά θέματα.
  • Την αναζήτηση υποσχόμενων μελλοντικών οικονομολόγων και την ενθάρρυνση τους στις μετέπειτα σπουδές τους.
  • Τη σύνδεση των διαγωνιζομένων με διαπρεπείς οικονομολόγους στο ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό πεδίο.
  • Τη δημιουργία ενός δικτύου μαθητών και μαθητριών λυκείου και εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ενδιαφέρον για την οικονομική εκπαίδευση.

Επίπεδα οργάνωσης

Σχολικός γύρος: Οργανώνεται στο επίπεδο της σχολικής μονάδας από τον υπεύθυνο καθηγητή με την στήριξη της ομάδας της Οικονομικής Ολυμπιάδας. Η ομάδα μας κατευθύνει τους συντονιστές του διαγωνισμού σε κάθε βήμα. Ο διαγωνισμός διεξάγεται διαδικτυακά, και δεν απαιτεί ιδιαίτερο χρόνο και γνώσεις προετοιμασίας.

Περιφερειακός γύρος: Οργανώνεται από το ΚΕΦίΜ – Μάρκος Δραγούμης σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους εταίρους της Οικονομικής Ολυμπιάδας στην εκάστοτε περιοχή.

Τελικός: Οργανώνεται από το ΚΕΦίΜ – Μάρκος Δραγούμης. Ο φετινός τελικός θα διεξαχθεί στην Αθήνα.

Διεθνής τελικός: Οι πέντε διαγωνιζόμενοι με τις καλύτερες επιδόσεις προκρίνονται στον τελικό της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας που θα διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης σχολικής χρονιάς σε μία από τις χώρες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Γιατί να μάθω οικονομικά

Οι άνθρωποι που κατανοούν τις αρχές που διέπουν την οικονομία έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα που μπορεί να συνοψιστεί ως εξής:

Προσωπικά οφέλη: Διασφαλίζεις την τάξη στα οικονομικά σου και στη διαχείριση της περιουσίας σου. Μπορείς να φιλτράρεις καλύτερα τις πληροφορίες που παίρνεις από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις προτάσεις πολιτικής. Κατανοείς την παγκόσμια λειτουργία της οικονομίας και μπορείς να προετοιμαστείς καλύτερα για ξαφνικά μακροοικονομικά γεγονότα, όπως μια οικονομική κρίση.

Συλλογικά οφέλη: Οι πολίτες που κατανοούν τις οικονομικές αρχές είναι πολύ λιγότερο ευάλωτοι στον λαϊκισμό και μπορούν να συνεισφέρουν αποτελεσματικότερα στις δημόσιες υποθέσεις. Η κατανόηση συνεπώς των οικονομικών αρχών οδηγεί σε μια καλύτερη και πιο συνειδητοποιημένη κοινωνία. Οι βασικές γνώσεις οικονομικού αλφαβητισμού είναι ένα απαραίτητο μέρος της εκπαίδευσης καθώς επιτρέπουν στους ανθρώπους να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις σε ποικίλες καταστάσεις της ζωής τους.

Διοργανωτές και υποστηρικτές

Την Οικονομική Ολυμπιάδα διοργανώνει στην Ελλάδα το ΚΕΦίΜ – Μάρκος Δραγούμης, σε συνεργασία με το τσέχικο Ινστιτούτο Οικονομικής Εκπαίδευσης (INEV), υπεύθυνο φορέα του διεθνούς σκέλους του διαγωνισμού. Η Οικονομική Ολυμπιάδα έχει την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Στην Επιστημονική Επιτροπή της Οικονομικής Ολυμπιάδας μετέχουν διαπρεπείς οικονομολόγοι από τον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό κόσμο. Δείτε τον κατάλογο των συμμετεχόντων και την οργανωτική ομάδα του διαγωνισμού εδώ.

Η Οικονομική Ολυμπιάδα διοργανώνεται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και με την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Περίοδος υποβολής αιτήσεων, από 16 Νοεμβρίου 2020 ως 18 Δεκεμβρίου 2020. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες από τον ιστότοπο της Οικονομικής Ολυμπιάδας, https://oikonomikiolympiada.gr/

Απάντηση