Επιστολή διαμαρτυρίας για τις απορριφθείσες ενστάσεις στο φοιτητικό επίδομα

Κατόπιν της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των ενστάσεων για το Φοιτητικό Επίδομα ΙΚΥ 2018-2019, μεγάλη μερίδα φοιτητών/τριών, που ήτανε επιλεγέντες στην Α’ Φάση διεξαγωγής του προγράμματος και είναι άτομα σαφώς από ευπαθείς ομάδες, καταλήξανε μετά από μια μη διαφανής και αξιοπρεπής διαδικασία αξιολόγησης να βρεθούν εκτός του δικαιώματος λήψης της υποτροφίας.

«Με μεγάλη πικρία, απογοήτευση κι αίσθημα αδικίας αναφέρουνε τα εξής:

  • Πρώτα απ’ όλα, υπάρχουν πολλά κενά και ασάφειες ως προς τον λόγο απόρριψης των ζητούμενων δικαιολογητικών των υποψηφίων που έλειπαν από τον αρχικό φάκελο. Μάλιστα, πολλοί αιτούντες επισημαίνουν κι ισχυρίζονται ότι τα δικαιολογητικά είχαν πλήρως υποβληθεί ακέραια και καταγγέλλουν ότι δεν εκκρεμεί κανένα δικαιολογητικό, αλλά ότι χάθηκαν κατά την αξιολόγηση από τους ιθύνοντες. Άρα, πιστεύουν ακράδαντα ότι είναι ωφελούμενοι του προγράμματος. Μάλιστα, προέβησαν σε ένσταση καθαρά ως διαμαρτυρία και προσκόμισαν εκ νέου δικαιολογητικά που αρχικώς είχαν καταθέσει.
  • Δεύτερον, κατά τη διαδικασία υποβολής των ενστάσεων δεν υπήρξε κανένα διευκρινιστικό στοιχείο για το ποιοι μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις παρά μόνο ότι πρέπει να συνοδεύονται από τα σχετικά δικαιολογητικά. Στην ανακοίνωση του ΙΚΥ για υποβολή ένστασης δεν έγινε κανένας διαχωρισμός μεταξύ των λεγόμενων «διευκρινιστικών» κι «ελλειπόντων» δικαιολογητικών.
  • Τρίτον, είχε προηγηθεί επιλεκτική αποστολή e-mail σε ορισμένους εν δυνάμει υποψηφίους υποτρόφους για την υποβολή «διευκρινιστικών» δικαιολογητικών ως προς τη συμπλήρωση τους φακέλου τους, χωρίς παράλληλα να γίνονται διακριτά και πασιφανή τα κριτήρια αυτής της εξατομικευμένης επιλογής και πληροφόρησης.
  • Τέταρτον, η αιτιολογία απόρριψης των ενστάσεων, ότι τα ελλείποντα δικαιολογητικά δεν μπορούν να γίνουν εκ των υστέρων δεκτά, δεν μπορεί να υφίσταται καθότι η ένσταση είναι ούτως ή άλλως μια εκπρόθεσμη διαδικασία. Συνεπώς, πώς οι 107 ενστάσεις έγιναν δεκτές με την προσκόμιση των δικαιολογητικών κι οι άλλες που πληρούσαν τα κριτήρια απορρίπτονται; Δεν υπάρχει καμία απόδειξη για το ποια είναι τα αποδεκτά δικαιολογητικά και ποια όχι καθότι, όπως παρατηρήθηκε κι από τους πίνακες έγιναν δεκτές ενστάσεις με προσκόμιση πολλών μάλιστα δικαιολογητικών, ενώ άλλες όχι.
  • Πέμπτον, πώς μπορεί να ζητείται να γίνει εκ νέου κατάθεση δικαιολογητικών υποψηφίων με 75 έως 70 μόρια και με σειρά κατάταξης από 5.731 έως 10.834, οι οποίοι αφενός δεν είχαν καν επιλεχθεί στο πρώτο στάδιο κι αφετέρου σε ένα χρονικό διάστημα που δεν είχαν γνωστοποιηθεί ακόμη τα αποτελέσματα των ενστάσεων;

Συνάγεται από τα παραπάνω ότι η διαδικασία επιλεξιμότητας των υποτρόφων δεν έχει καμία διαφάνεια, αξιοκρατία κι είναι αυθαίρετη. Γι’ αυτούς τους λόγους, απαιτούν να γνωστοποιηθούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των υπολοίπων ενστάσεων και το λόγο κατά τον οποίο δίνεται η δυνατότητα υποβολής δικαιολογητικών σε υποψηφίους που δεν είχαν επιλεχθεί καν από το πρώτο στάδιο.

Ακόμα, διεκδικούνε την ορθή διαχείριση των φοιτητικών θεμάτων εν γένει και επιζητούνε να τους δοθεί το δικαίωμα είτε να γίνουν δεκτά τα δικαιολογητικά που υποβλήθηκαν στις ενστάσεις είτε να υποβάλλουνε εκ νέου το φάκελο μαζί με τους νέους εν δυνάμει υποψηφίους υποτρόφους με 75 έως 70 μόρια.

Επιπλέον, βρίσκονται σε δεινή θέση να τονίσουνε ότι το επίδομα αυτό δεν επικουρεί μόνο αυτούς, αλλά και τις οικογένειές τους δεδομένου ότι ζούνε σε μια περίοδο που η κατάσταση είναι δύσκολη, ασταθής κι ευάλωτη, λόγω της πανδημίας. Άρα, το ποσό της υποτροφίας είναι πάρα πολύ αναγκαίο για το βιοπορισμό όλων.

Τέλος, αξίζει να αναφέρθει ότι για μια άλλη φορά, επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει καμία διαφάνεια και αξιοκρατία στους δημόσιους φορείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που δικαιούνται αυτό το επίδομα θα το χάσουν, χωρίς σοβαρή αιτία και από λάθη άλλων ιθυνόντων, που δεν πραγματοποιούν εξονυχιστικά και με πλήρη προσοχή το έργο τους.

Η επιστολή αυτή αφορά τις απορριφθείσες ενστάσεις 1300+ φοιτητών/τριών».

Απάντηση