Οι 5 τάσεις που αναμένεται να κυριαρχήσουν στον τομέα της Ιατρικής τα επόμενα χρόνια!

Η Ιατρική είναι μια επιστήμη παντός καιρού και δεν αναμένεται να σβήσει ποτέ. Δεν μπαίνει σε λίστες με τα επαγγέλματα που παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας, ούτε υπάρχει κίνδυνος να περάσει η εποχή της. Ωστόσο, μπορεί να αποτελεί ένα «σίγουρο» επάγγελμα, αυτό όμως δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως δεν εξελίσσεται και πως όσοι ασχολούνται με αυτό μπορούν να επαναπαυθούν, καθώς οι γνώσεις τους από το πανεπιστήμιο είναι επαρκείς. Αντιθέτως, πρέπει να είναι συνεχώς ενημερωμένοι για τις εξελίξεις στον τομέα τους καθώς και να συνδράμουν σε αυτές.

Αυτά για όσους έχουν επιλέξει το 3ο επιστημονικό πεδίο ή σκέφτονται να το κάνουν τις επόμενες χρονιές. 

Πλέον άλλωστε, έχει μπει και η τεχνολογία στο παιχνίδι, αλλάζοντας συνεχώς τους όρους και δημιουργώντας νέες δυνατότητες. Με τους ρυθμούς μάλιστα που αυτή αναπτύσσεται, κανείς δεν ξέρει πού θα βρισκόμαστε σε κάποιες δεκαετίες από τώρα, υπάρχουν όμως ήδη μερικές προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στο ethnos.gr, σύμφωνα με μελέτη του Συμβούλου Σταδιοδρομίας και Επιστημονικού Υπεύθυνου Προγραμμάτων LABORA, Γιώργου Γατούδηοι 5 τεχνολογίες και τάσεις που αναμένεται να κυριαρχήσουν στον κλάδο της Ιατρικής είναι οι εξής

• Νανοτεχνολογία

Τα νανοσωματίδια αναμένεται στα επόμενα χρόνια να λειτουργήσουν ως συστήματα παροχής φαρμάκων με μεγάλη ακρίβεια στην ποσότητα αλλά και ως εργαλεία θεραπείας πολλών ασθενειών, ακόμη και ως μικροσκοπικοί χειρουργοί. Υπάρχουν πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, όπου η θεραπεία προκαλεί σοβαρές παρενέργειες ακριβώς επειδή η δραστική ουσία του φαρμάκου δεν μπορεί να κάνει διάκριση μεταξύ υγιών και ασθενών ιστών.

• Τεχνητή Νοημοσύνη

Στον τομέα της έρευνας αλλά και πρόληψης, οι έξυπνοι αλγόριθμοι μπορούν να αναλύσουν τον ολοένα αυξανόμενο όγκο ιατρικών πληροφοριών και ερευνητικών δεδομένων, κάτι που είναι ανθρώπινα αδύνατο να γίνει, και να αποδώσουν πολύ χρήσιμα στατιστικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων ή των εμβολίων (κάτι που φαίνεται και σήμερα με το εμβόλιο της COVID-19).

Για παράδειγμα, ένα πειραματικό φάρμακο απαιτούσε περίπου 12 χρόνια και 2,5 περίπου δις ευρώ (σύμφωνα με τον χρόνο και τους πόρους που επενδύονται και τις απρόσμενες παρενέργειες σε κλινικές δοκιμές). Με την Τεχνητή Νοημοσύνη, αυτοί οι αριθμοί μειώνονται σημαντικά ώστε να εντοπίζεται πλέον ένα πιθανό νέο φάρμακο εντός 46 ημερών.

Στον ίδιο τομέα της ανάλυσης δεδομένων, μειώνονται τα γραφειοκρατικά καθήκοντα και η διαχείριση των συστημάτων πληροφορικής (μια από τις κύριες αιτίες εξάντλησης των ιατρών σήμερα), απελευθερώνοντας ανθρωποώρες από τους γιατρούς για να τις αφιερώσουν στους ασθενείς. Από την άλλη, με την ικανότητά τους να αναλύουν πληροφορίες και να αναγνωρίζουν μοτίβα με τρόπους που οι άνθρωποι δεν μπορούν, οι αλγόριθμοι Τεχνητής Νοημοσύνης, μπορούν να μας εκπλήξουν. Για παράδειγμα, ερευνητές της Google τροφοδότησαν εικόνες αμφιβληστροειδούς σε ένα μηχάνημα για τον εντοπισμό μακροπρόθεσμων κινδύνων για την υγεία. Αφού πέρασαν στο μηχάνημα αρκετά δεδομένα, ο αλγόριθμος «μελέτησε» το τι πρέπει να ψάξει σε εικόνες του αμφιβληστροειδούς για να ανιχνεύσει εκείνους με σημάδια καρδιαγγειακών κινδύνων.

• Εικονική Πραγματικότητα

Με την ταχύτατη εξέλιξής της και την εφαρμογή της στην ιατρική πράξη αποτελεί έναν κλάδο με συναρπαστικές δυνατότητες. Από την χρήση οπτικοακουστικού υλικού (π.χ. κολύμπι με φάλαινες στον ωκεανό) μέσω μιας συσκευής VR για την χαλάρωση και ψυχολογική αποσυμφόρηση ασθενών πριν από μια επίπονη εξέταση ή ένα σημαντικό χειρουργείο, έως και την επιτάχυνση της ανάρρωσης στη φυσιοθεραπεία, με την μηχανική μάθηση, ώστε να προσαρμόζει κάθε άσκηση στις θεραπευτικές ανάγκες των ασθενών. Από την άλλη, αποτελεί υποστηρικτική επιστήμη στο έργο του γιατρού, μέσω της εξ αποστάσεως παρακολούθησης εγχειρήσεων έχοντας την αίσθηση χρήσης χειρουργικών εργαλείων αλλά και την απόκτηση ενσυναίσθησης από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μέσω των προσομοιώσεων των αισθήσεων ενός ηλικιωμένου ατόμου με προβλήματα όρασης ή κινητικά προβλήματα. 

• Επαυξημένη Πραγματικότητα

Η Επαυξημένη Πραγματικότητα (η σε πραγματικό χρόνο άμεση ή έμμεση θέαση ενός φυσικού, πραγματικού περιβάλλοντος, του οποίου τα στοιχεία επαυξάνονται από στοιχεία που αναπαράγονται από συσκευές υπολογιστών, όπως ήχος, βίντεο, γραφικά ή δεδομένα τοποθεσίας) βοηθά τους χρήστες να μη χάνουν επαφή με την πραγματικότητα και θέτουν τις πληροφορίες στην όραση όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετατρέποντας τη σε κινητήρια δύναμη στο μέλλον της Ιατρικής. Παραδείγματα Επαυξημένης Πραγματικότητας στο χώρο της υγείας αποτελούν:

  1. το Google Glass μέσω του οποίου γίνεται κοινή χρήση με το γιατρό μετρήσεων όπως οι καρδιακοί παλμοί, ηλεκτροκαρδιογράφημα ή ο κορεσμός οξυγόνου στο αίμα του ασθενούς,  
  2. φορητός σαρωτής που περνά πάνω από το δέρμα και δείχνει σε νοσοκόμες και γιατρούς τις φλέβες στο σώμα των ασθενών και
  3. οι εφαρμογές ενημέρωσης των ασθενών για τα φάρμακα προβάλλοντας τις λειτουργίες τους 3D μπροστά στα μάτια τους.

• Τρισδιάστατη Εκτύπωση

Οι εξελίξεις στην εκτύπωση 3D προσελκύουν την προσοχή στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης λόγω της δυνατότητάς τους να βελτιώσουν τη θεραπεία για ορισμένες ιατρικές παθήσεις. Ένας ακτινολόγος, για παράδειγμα, μπορεί να δημιουργήσει ένα ακριβές αντίγραφο της σπονδυλικής στήλης ενός ασθενούς για να βοηθήσει στον προγραμματισμό μιας χειρουργικής επέμβασης. Ένας οδοντίατρος θα μπορούσε να σαρώσει ένα σπασμένο δόντι για να το αποκαταστήσει έτσι ώστε να ταιριάζει ακριβώς στο στόμα του ασθενούς. Και στις δύο περιπτώσεις, οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν εκτύπωση 3D για να φτιάξουν προϊόντα που ταιριάζουν ειδικά στην ανατομία ενός ασθενούς. Η τρισδιάστατη εκτύπωση επέτρεψε την παραγωγή προσαρμοσμένων προσθετικών άκρων, κρανιακών εμφυτευμάτων ή ορθοπεδικών εμφυτευμάτων όπως γοφούς και γόνατα.

 

Πηγή:  https://www.neopolis.gr/

Απάντηση