2ο Δελτίο Τύπου
Διοργάνωση του 1ου Διαδικτυακού Μαθητικού Μαθηματικού Φεστιβάλ
7 & 8 Απριλίου 2021
Θέμα: Ενημέρωση για τη διεξαγωγή του 1ου Δ.Μ.Μ. Φεστιβάλ
Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του 1ου Διαδικτυακού Μαθηματικού Μαθητικού Φεστιβάλ προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τη διεξαγωγή του 1ου Δ.Μ.Μ. Φεστιβάλ και να διευκολύνουμε τη συμμετοχή σας παραθέτουμε τις παρακάτω ερωτήσεις – απαντήσεις:
Ποιοι μπορούν να παρακολουθήσουν το 1ο Δ.Μ.Μ. Φεστιβάλ;
Το περιεχόμενο του φεστιβάλ είναι κατάλληλο για να το παρακολουθήσουν όλοι οι μαθητές/ριες και οι εκπαιδευτικοί καθώς και όσοι ενδιαφέρονται και αγαπούν τα Μαθηματικά.
Οι ομιλητές είναι άτομα με αναγνωρισμένο διεθνώς επιστημονικό έργο, οι ομιλίες τους, οι συνεντεύξεις αλλά και όλα τα δρώμενα του Φεστιβάλ στοχεύουν στη διαμόρφωση θετικής διάθεσης, στάσης, έξης απέναντι στη διαδικασία μάθησης των μαθηματικών. Μέσα από τις διαφορετικές δράσεις του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν ουσιαστικές, επίκαιρες και επιστημονικά ακριβείς γνώσεις, θα αναδειχθούν διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι σκέφτονται, νιώθουν, λύνουν προβλήματα και αλληλεπιδρούν.
Επίσης το μαθηματικό Φεστιβάλ αφορά το σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με την έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ, Α. Π. : Φ16.1/16403/Δ2 10/02/2021 το Φεστιβάλ προτείνεται να το παρακολουθήσουν όλοι/ες οι μαθητές/ριες Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας, αλλά και Ελληνικών σχολείων του εξωτερικού.
Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να έχετε ένα μικρό δείγμα από τις συνεντεύξεις των κ. Κωνσταντίνου Δασκαλάκη Καθηγητή του ΜΙΤ και του Αθανασίου Φωκά καθηγητή του Cambridge
Με ποιό τρόπο μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει το 1ο Δ.Μ.Μ. Φεστιβάλ;
Η υλοποίηση του φεστιβάλ θα γίνει εξ αποστάσεως. Όποιος επιθυμεί να το παρακολουθήσει χρειάζεται να έχει μόνο πρόσβαση στο διαδίκτυο με ένα ηλεκτρονικό μέσο στο οποίο θα είναι εγκατεστημένο το YouTube ή το Facebook.
Για να είναι πιο εύκολη η συμμετοχή σας, μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι του YouTube στον επόμενο σύνδεσμο: http://bitly.ws/caG7 η να έχετε κάνει Like στη σελίδα του facebook στον επόμενο σύνδεσμο: http://bitly.ws/caG8
Ποιοι και πως μπορούν να συμμετάσχουν στην επίλυση των Γρίφων του 1ου Δ.Μ.Μ.Φ.;
Στους γρίφους μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε επιθυμεί, ακόμη και αν δεν είναι μαθητής. Όποιος επιθυμεί να ασχοληθεί με την επίλυση γρίφων, θα μπορεί να επιλέξει τον σύνδεσμο που θα τον οδηγεί σε περιβάλλον επίλυσης και ακολουθώντας τις οδηγίες οι οποίες θα δίνονται αναλυτικά, να ολοκληρώσει τις ασκήσεις.
Οι σύνδεσμοι σύνδεσης θα ενεργοποιηθούν τις ημέρες διεξαγωγής του φεστιβάλ στο σύνδεσμο http://bitly.ws/bwPp
Οι γρίφοι θα ειναι ταξινομημένοι κατά τάξη και σε κάθε τάξη θα υπάρχει τράπεζα θεμάτων, μέσα από την οποία θα γίνεται τυχαία η επιλογή των ασκήσεων στον καθένα συμμετέχοντα. Η μέγιστη διάρκεια της επίλυσης των γρίφων θα είναι 45 ΄.
Όσοι από τους συμμετέχοντες στην επίλυση γρίφων συγκεντρώσουν βαθμολογία μεγαλύτερη του 80% , θα λάβουν αριστείο διάκρισης με τα στοιχεία τους, στο e-mail που θα δηλώσουν κατά τη διάρκεια της επίλυσης των ασκήσεων.
Ποιο είναι το πρόγραμμα του 1ου Δ.Μ.Μ.Φεστιβάλ;
Το 1ο Δ.Μ.Μ.Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 7 Απριλίου για τους μαθητές/τριες των Λυκείων και στις 8 Απριλίου 2021 για τους/τις μαθητές/τριες των Γυμνασίων.
Το πρόγραμμα του 1ου Διαδικτυακού Μαθητικού Μαθηματικού Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει:
- Ομιλίες
- Συνεντεύξεις
- Θεατρικά και Μουσικά Δρώμενα
- Επίλυση Μαθηματικών γρίφων
Ώρα έναρξης θα είναι 11:00 Π.Μ.
Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί αναλυτικά σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Ποιές εργασίες – θεατρικά και Μουσικά Δρώμενα θα παρουσιαστούν;
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/τριες που συμμετείχαν στις εργασίες που μας εστάλησαν, με σκοπό να παρουσιαστούν τις μέρες υλοποίησης του φεστιβάλ. Ωστόσο επειδή οι εργασίες που παραλάβαμε είναι πάρα πολλές και η χρονική διάρκεια της υλοποίησης του φεστιβάλ είναι περιορισμένη, θα παρουσιαστεί ένα μέρος των εργασιών και οι υπόλοιπες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.
Τέλος για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στον ιστότοπο: http://omathimatikos.gr στον οποίο αναρτώνται όλες οι σχετικές πληροφορίες και στο τέλος του κάθε άρθρου μπορείτε να γράφετε τυχόν απορίες και σχόλια και θα λαμβάνετε την απαραίτητη ανατροφοδότηση.
Με εκτίμηση
Κωνσταντίνος Μπουραζάνας
Συντονιστής Ε. Ε. Μαθηματικών ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας