Σε αγωνία 1.000 τελειόφοιτοι μαθητές: Γρίφος με τις εξετάσεις για τα ξένα πανεπιστήμια

Μεγάλη αγωνία διακατέχει 1.000 περίπου παιδιά που επέλεξαν το πρόγραμμα ΙΒ (International Baccalaureate*) για σπουδές στο εξωτερικό, καθώς καλούνται με τα μέχρι τώρα δεδομένα να δώσουν κανονικά τις εξετάσεις του Μαΐου, παρά το γεγονός ότι από τον Νοέμβριο παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης και πως άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να μην πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις.

Σημειώνεται πως ο παγκόσμιος οργανισμός του ΙΒ λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία αποφάσισε να ισχύσει διπλό σύστημα αξιολόγησης των μαθητών χωρίς εξετάσεις ή με εξετάσεις, βάσει των συνθηκών που επικρατούν σε κάθε χώρα, την οποία περιγράφουν στον Οργανισμό, όπως τους έχει ζητηθεί, τα ιδιωτικά σχολεία που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα.

Στην περίπτωση της Ελλάδας ο σύνδεσμος ιδιωτικών σχολείων το Φεβρουάριο απάντησε στο ΙΒ (International Baccalaureate) ότι οι εξετάσεις μπορεί να γίνουν, βασιζόμενος στη δυνατότητα που δίνει το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία να πραγματοποιήσουν τις εξετάσεις για την εισαγωγή στα ξένα πανεπιστήμια, εφόσον είναι υποχρεωτικές. Κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση του ΙΒ, από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα της διπλής επιλογής.

Και καθώς απομένει περίπου ένας μήνας για τη διεξαγωγή των εξετάσεων, τα ελληνόπουλα δεν γνωρίζουν τι ακριβώς θα γίνει. Τα ιδιωτικά σχολεία υποστηρίζουν πως η απόφαση είναι πολιτική και πρέπει να ληφθεί από το υπουργείο Παιδείας, με το τελευταίο να υποστηρίζει πως είναι καθαρά θέμα των ιδιωτικών σχολείων.

Σημειώνεται πως χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Τουρκία, Ινδία και πολλές άλλες αποφάσισαν τη μη διενέργεια των εξετάσεων. Μάλιστα, σε κάποιες χώρες από αυτές, τα σχολεία είναι ανοικτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από γονείς με παιδιά στο ΙΒ, το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί δημιουργεί έντονη ανασφάλεια στους μαθητές, καθώς καλούνται να ανταγωνιστούν παιδιά χωρών που δεν έχουν κλείσει καθόλου τα σχολεία, όποτε θα εξεταστούν από μειονεκτική θέση.

Και επειδή ο χρόνος πιέζει, οι γονείς απευθύνουν έκκληση στους αρμόδιους να λάβουν μια απόφαση που θα βάζει τέλος στην αγωνία των παιδιών.


*International Baccalaureate: To International Baccalaureate Diploma Program (IB DP) είναι διεθνώς αναγνωρισμένο προ-πανεπιστημιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και απευθύνεται σε μαθητές που στοχεύουν σε σπουδές στο εξωτερικό. Είναι ένα διετές, εντατικό ακαδημαϊκό πρόγραμμα και προσφέρεται σε μαθητές που αποφοιτούν από την Α΄ Λυκείου. Οι τελικές εξετάσεις για την απόκτηση του Διπλώματος ΙΒ λαμβάνουν χώρα το Μάιο του δεύτερου έτους του προγράμματος, δηλαδή της αντίστοιχης Γ΄ Λυκείου.

Απάντηση