Έπειτα από αρκετά χρόνια κατά τα οποία ο αριθμός των τμημάτων ΑΕΙ ακολουθούσε ετησίως αυξητική τάση ή τουλάχιστον παρέμενε ο ίδιος, φέτος γίνεται το πρώτο βήμα αναδιάταξης του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με μείωση των τμημάτων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής», ο αριθμός των τμημάτων που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν θα είναι μικρός και θα είναι σε συμφωνία με τα πανεπιστήμια. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας «ανακαλύπτει» τις συνέπειες της πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ.
Ενδεικτικά, τμήματα ΑΕΙ δεν έχουν διδάσκοντες, ενώ λόγω της ιδιότυπης μετάβασης στο νέο ακαδημαϊκό καθεστώς τους, σε τμήματα ΤΕΙ υπάρχουν μαθήματα που δεν έχουν κάποιον να τα διδάξει. Ενδεικτικά στη Νοσηλευτική Θράκης υπάρχουν 24 αδίδακτα μαθήματα.
Ειδικότερα, την επόμενη εβδομάδα προβλέπεται να ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ για την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022. Ο αριθμός των θέσεων θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή περίπου 78.000 –σε αυτόν δεν συμπεριλαμβάνονται οι εισακτέοι των σχολών αστυνομίας, στρατού κ.λπ. που δεν εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας–, ωστόσο θα γίνει ανακατανομή του αριθμού των θέσεων υπέρ των περιφερειακών ΑΕΙ σε σχέση με τα κεντρικά. Στόχος, να περιοριστούν οι απώλειες σε περιφερειακά τμήματα χαμηλής ζήτησης λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) που θεσμοθέτησε. Όμως ο αριθμός των τμημάτων ΑΕΙ θα μειωθεί από τα 430 που ήταν πέρυσι. Η απόφαση περί συγχώνευσης ή κατάργησης τμημάτων έχει ληφθεί από την ηγεσία του υπουργείου, καθώς έχει υπάρξει σχετική εισήγηση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και απόφαση των αρμόδιων ΑΕΙ. Η κίνηση αποτελεί το πρώτο βήμα σε μία συνολική στρατηγική, καθώς και την πρόθεση του υπουργείου να αναδιατάξει το τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ήδη, οι στρεβλώσεις είναι πολλές. Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχουν τμήματα με ούτε έναν μόνιμο διδάσκοντα, κάτι που είναι αρνητικό για την ακαδημαϊκή υπόσταση ενός τμήματος. Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε μιλώντας στην «Καθημερινή» για το θέμα ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση, Άγγελος Συρίγος, υπάρχουν μαθήματα σε πρώην τμήματα ΤΕΙ, τα οποία πανεπιστημιοποιήθηκαν το 2019, που δεν έχουν καθηγητές να τα διδάξουν.
Συγκεκριμένα, όταν το 2019 τα τμήματα ΤΕΙ συγχωνεύθηκαν με πανεπιστημιακά, μετατράπηκαν σε πανεπιστημιακά. Τότε δόθηκε η δυνατότητα στους φοιτητές ΤΕΙ είτε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο τμήμα ΤΕΙ είτε, με μικρό αριθμό επιπλέον μαθημάτων, να αποφοιτήσουν από το νέο πανεπιστημιακό τμήμα. Οι περισσότεροι επέλεξαν το δεύτερο. Κάποιοι, που όδευαν προς την αποφοίτηση, επέλεξαν το πρώτο.
Όμως η μετάβαση εμφάνισε τα κενά. Ενδεικτικά, κάποιοι διδάσκοντες στα ΤΕΙ δεν έχουν διδακτορικό τίτλο, απαραίτητο για να συνεχίσουν να διδάσκουν στο νέο πανεπιστημιακό τμήμα. Άλλη περίπτωση είναι το νέο τμήμα να έχει διαφορετικό αντικείμενο από το παλιό (π.χ. στο Τμήμα της Άμφισσας) ώστε να μην υπάρχουν διδάσκοντες για τους φοιτητές που επέλεξαν να αποφοιτήσουν από το τμήμα ΤΕΙ.
Πηγή: foititikanea.gr