Υπουργείο Παιδείας: Έρευνα για τις επιπτώσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Έρευνα για τη διερεύνηση απόψεων μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών αναφορικά με επιπτώσεις της απομάκρυνσης από τη διά ζώσης διδασκαλία και την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης του COVID-19, κάνει το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και το Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας του τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ.

Ήδη  έχει σχεδιαστεί ανώνυμο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο το οποίο απευθύνεται σε μαθητές/τριες όλων των τύπων των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας.

Ο σκοπός του ερωτηματολογίου είναι να αντλήσει έγκυρα και αξιόπιστα ερευνητικά δεδομένα αναφορικά με τις επιπτώσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

α) στα μαθησιακά αποτελέσματα και

 β) στην ψυχοκοινωνική εξέλιξη των μαθητών/τριών.

Το ερωτηματολόγιο προβλέπεται να διανεμηθεί σε τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.000 μαθητών/τριών.

Για τη συλλογή των ερευνητικών δεδομένων , το υπουργείο Παιδείας απέστειλε εγκύκλιο στους    Περιφερειακούς Δ/ντές-ντριες, προκειμένου να προτείνουν  τα  σχολεία  της Περιφέρειάς τους που έχουν  επιλεγεί με την μέθοδο της τυχαίας, πολυσταδιακής και στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.

Η έρευνα θα είναι διάρκειας μόλις πέντε ημερών.

Το ερωτηματολόγιο   είναι ήδη διαθέσιμο προς συμπλήρωση, από χθες Δευτέρα  και η έρευνα θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 04/06/2021.

Προϋπόθεση συμμετοχής των μαθητών/τριών είναι η προηγούμενη εξασφάλιση της συγκατάθεσης των γονέων/κηδεμόνων.

Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, η οποία αναμένεται να έχει διάρκεια περίπου 15 λεπτών προτείνεται να πραγματοποιείται, σε χρόνο που ορίζει ο σύλλογος διδασκόντων, στο εργαστήριο πληροφορικής της σχολικής μονάδας, παρουσία δύο εκπαιδευτικών (εκ των οποίων ο ένας τουλάχιστον ειδικότητας ΠΕ 86), τηρώντας όλους τους όρους και τα πρωτόκολλα υγειονομικής προστασίας από τον Covid-19 τα οποία έχει θέσει ο ΕΟΔΥ.

Επισημαίνεται τέλος ότι τεχνική υποστήριξη καθ όλη τη διάρκεια της συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου θα παρέχεται από το ΙΕΠ στον σύνδεσμο https://www.iep.edu.gr/helpdesk/open.php?topicId=59 .

 

πηγή: https://www.esos.gr/

Απάντηση